Izdvojeno Svijet

Nastavljeni sukobi u Idlibu, poginula dvojica turskih vojnika

Turska je saopštila da su poginula još dva njena vojnika u napadu sirijskih vladinih snaga na sjeverozapadu Sirije, gdje se nastavljaju sukobi dvije vojske.

Ankara je poslala hiljade vojnika u provinciji Idlib kako bi podržala sirijske pobunjenike koji se tu nalaze, ali nije uspjela zaustaviti ofanzivu snaga sirijske vlade, koju podržava Rusija, da povrati tu provinciju.

Oblast Idliba blizu turske granice posljednje je uporište pobunjenika poslije devet godina rata u Siriji, prenosi Beta.

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je u najnovijem napadu sirijskih snaga na turske vojnike također ranjeno šest vojnika.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan će otputovati u Moskvu, kako bi dogovorio primirje u Siriji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U sukobima turskih i sirijskih snaga na sjeverozapadu Sirije poginulo je više od 50 turskih vojnika proteklih mjesec dana, uključujući 33 poginula vojnika u četvrtak u samo jednom zračnom napadu.

Moskva je optužila Ankaru za eskalaciju nasilja, uoči samita Erdogana i Putina, koji treba biti održan u četvrtak.

Ruski zvaničnici su izjavili da smatraju Tursku odgovornom za propast dogovora o primirju postignutom u Sočiju, u Rusiji, 2018. godine.

Po njihovim riječima, Ankara nije poštovala taj dogovor da obuzda naoružane grupe koje nastavljaju napadati sirijske i ruske ciljeve.

Izvor: Agencije

Related Posts