Bezbjednost Izdvojeno Oružje Svijet

Putinovi ljudi: Imaju pištolje koji probijaju pancire

Jedan od najubojitijih i najkompaktnijih pištolja automatski SPS, samopuneći pištolj Serdjukova, oružje je koje koriste pripadnici Federalne službe bezbjednosti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

SPS je pouzdan i u ekstremnim uslovima, podjednako ubojit na arktičkoj hladnoći do -50 i na pustinjskim vrućinama do +50. Strijelac koji sa prosječnom obukom ispali 10 metaka iz ovog pištolja ostvariće dobar učinak pogodaka. Ostvaruje dobru gustoću grupisanja pogodaka: na udaljenosti od 25 metara disperzija pogodaka iznosi svega 6,5 cm, a na udaljenosti 100 metara – 32 cm.

Ovaj se pištolj pojavio tokom 90-ih kao dio ličnog naoružanja vojnih službenika s obzirom kako je tih godina Rusija bila pogođena talasom kriminala, a kriminalci su tada koristili pancire kako bi se zaštitili od napada. Vojnicima je bio potreban pištolj koji bi mogao probiti taj zaštitni prsluk. Na udaljenosti od 100 metara SPS sa mecima specijalno izrađenim za ovaj pištolj SP10, probija zaštitne prsluke sa titanskim pločama debljine 1,4 mm i 30 slojeva kevlara, ili sa čeličnim limom debljine do 4 mm, piše Russia Beyond.

SPS se konstantno usavršava, pa je tako u avgustu 2012. godine ruski TsNIITochMash, Središnji naučno istraživački institut za preciznu mašinogradnju, predstavio je još jednu modifikaciju ovog pištolja oznake SR1MP. Karakteristična je po tome što ima žljebove duž obje strane prednjeg dijela rama, kao i Piccatinyjevu šinu (za montiranje raznih kolimatorskih nišana), laserske pokazivače cilja i taktičke lampe. Osim toga, na pištolj SR1MP može se postaviti i prigušivač.

Ovaj se pištolj proizvodi u fabrici Mayak u Kirovu samo za potrebe elitnih jedinica i u manjim serijama, budući da specijalnim jedinicama nisu potrebne velike isporuke oružja.

Related Posts