Analize Bezbjednost Izdvojeno

Brodovi NATO-a ulaze u turske luke, raspoređeni sistemi ‘Patriot’

Tuska graniči s Irakom i Sirijom i nijedna saveznica nije propatila više i nije zahvaćena tolikim nasiljem, kazao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Zagrebu da NATO procjenjuje kako pomoći Turskoj, koja se na sjeveru Sirije sukobljava sa sirijskim i ruskim snagama.

Članica NATO-a Turska očekuje pomoć saveznika u vrijeme intenziviranja sukoba u regiji Idlib, udaljenoj nekoliko desetaka kilometara od turske granice u kojoj se Ankara i pobunjenici koje podržava bore protiv sirijske vojske iza koje stoji Rusija.

U posljednjih nekoliko mjeseci iz regije je izbjeglo gotovo milion ljudi.

Stoltenberg je rekao da su u Turskoj već raspoređeni protivraketni sistemi Patriot iz Španije, da avioni AWACS patroliraju nebom i da brodovi NATO-a pojačano ulaze u turske luke.

Zajedničko rješenje

“Stalno procjenjujemo situaciju i pružamo podršku Turskoj”, izjavio je Stoltenberg novinarima. “Tuska graniči s Irakom i Sirijom i nijedna saveznica nije propatila više i nije zahvaćena tolikim nasiljem kao Turska”, dodao je.

Generalni sekretar NATO-a u Zagrebu učestvuje na sastanku evropskih ministara odbrane o stanju u Siriji i na grčko-turskoj granici.

Generalni sekretar NATO-a u Zagrebu učestvuje na sastanku o stanju u Siriji i na grčko-turskoj graniciEPA

On smatra da su ti izazovi tako veliki da se nijedna institucija ne može s njima nositi sama. “Trebamo zajedničko rješenje za zajedničke izazove u Siriji”, rekao je Stoltenberg.

Migrantska kriza

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da bi Evropska unija trebala podržati turske inicijative za rješavanje sukoba u Siriji ako želi da migrantska kriza bude privedena kraju.

“Ako evropske zemlje žele riješiti problem, tada bi trebale podržati političke i humanitarne napore Turske u Siriji”, rekao je on, prenosi Hina.

Turska je otvorila u petak granicu s Grčkom kako bi migrantima omogućila da krenu prema EvropiEPA

Turska, koja nastoji ishoditi pomoć Zapada za svoje djelovanje u Siriji u odnosu na režim u Damasku i njegovu saveznicu Rusiju, otvorila je u petak granicu s Grčkom kako bi migrantima koji su na turskoj teritoriji omogućila da krenu prema Evropi.

Više evropskih čelnika osudilo je taj potez Ankare, optuživši tursku vladu za “ucjenu”. Erdogan je, između ostalog, izjavio da njegova zemlja 40 godina vodi borbu protiv terorizma i terorističkih organizacija.

Borbe u Idlibu

Turska je u srijedu saopćila da su poginula još dva njena vojnika u napadu sirijskih vladinih snaga na sjeverozapadu Sirije, gdje se nastavljaju sukobi dvije vojske.

Ankara je poslala hiljade vojnika u provinciji Idlib kako bi podržala sirijske pobunjenike koji se tu nalaze, ali nije uspjela zaustaviti ofanzivu snaga sirijske vlade, koju podržava Rusija, da povrati tu provinciju.

Oblast Idliba blizu turske granice posljednje je uporište pobunjenika poslije devet godina rata u Siriji, prenosi Beta.

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je u najnovijem napadu sirijskih snaga na turske vojnike također ranjeno šest vojnika.

Ankara je objavila i da je srušila tri sirijska aviona te uništila mnoge vojne mete.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan će otputovati u Moskvu, kako bi dogovorio primirje u Siriji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Moskva optužuje Ankaru

U sukobima turskih i sirijskih snaga na sjeverozapadu Sirije poginulo je više od 50 turskih vojnika proteklih mjesec dana, uključujući 33 poginula vojnika u četvrtak u samo jednom zračnom napadu.

Moskva je optužila Ankaru za eskalaciju nasilja, uoči samita Erdogana i Putina, koji treba biti održan u četvrtak.

Putin i Erdogan sastaju se u četvrtakEPA

Ruski zvaničnici su izjavili da smatraju Tursku odgovornom za propast dogovora o primirju postignutom u Sočiju, u Rusiji, 2018. godine.

Po njihovim riječima, Ankara nije poštovala taj dogovor da obuzda naoružane grupe koje nastavljaju napadati sirijske i ruske ciljeve.

Izvor: Agencije

Related Posts