Svijet

BIVŠI LIDER HONDURASA IZRUČEN SAD-U ZBOG TRGOVINE DROGOM

Sjedinjene Američke Države optužile su bivšeg predsjednika Hondurasa Huana Orlanda Hernandeza, koji je izručen SAD-u u četvrtak (21. aprila), za navodno učešće u zavjeri oko uvoza kokaina i povezanim krivičnim djelima vatrenog oružja, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Snimak prikazuje Hernandeza s lisicama na rukama dok je polazio sa aerodroma Tegucigalpa u avionu američke Uprave za borbu protiv droga.

Vlasti Hondurasa saopštile su da je prije odlaska prošao medicinske preglede koji su pokazali da je u “optimalnom stanju”.

Optužnica je označila zapanjujući pad nemilosti za bivšeg saveznika Vašingtona koji je vodio centralnoameričku naciju od 2014. do januara 2022. godine.

Federalni tužioci na Menhetnu rekli su da je Hernandez primio milione dolara od organizacija za krijumčarenje droge, uključujući i od bivšeg vođe meksičkog kartela Sinaloa, Hoakina “El Čapa” Guzmana, i koristio ta sredstva da se obogati i finansira svoje političke kampanje, rekli su tužioci.

Zauzvrat, Hernandez i drugi honduraški zvaničnici pružili su trgovcima drogom zaštitu od istrage i hapšenja, omogućili im pristup policijskim i vojnim informacijama i spriječili njihovo izručenje Sjedinjenim Državama, navodi se u optužnici.

“U optužnici se navodi da je Hernandez zloupotrijebio svoj položaj u vladi Hondurasa kako bi se udružio s nekim od najvećih i najnasilnijih trgovaca drogom na svijetu kako bi prometovao stotine hiljada kilograma kokaina preko Hondurasa za distribuciju u Sjedinjenim Državama”, navodi američko pravosuđe.

Hernandez je “zloupotrebio svoj položaj predsjednika Hondurasa kako bi upravljao zemljom kao narko-državom”, napisali su tužioci.

Optužnica je podignuta 27. januara – na dan kada je Hernandeza zamijenila ljevičarka Xiomara Castro nakon njene novembarske pobjede nad Nasryjem Asfurom, kandidatom Hernandezove desničarske Nacionalne stranke – ali je ostala zatvorena do četvrtka.

Američko ministarstvo pravde generalno se uzdržava od podizanja optužnica protiv šefova država.

Policija Hondurasa privela je Hernandeza sredinom februara nakon zahtjeva SAD za ekstradiciju, navodi se u dokumentu američke ambasade koji je tada vidio Rojters.

Vrhovni sud Hondurasa je u martu odobrio njegovo izručenje.

Hernandez je bio ključni saveznik Sjedinjenih Država i pod Obaminom i Trampovom administracijom, i u imigracijskim i u operacijama protiv narkotika. Međutim, američki tužioci otkrili su u sudskim podnescima prošle godine da je Hernandez (53) pod istragom u sklopu opsežne istrage o krvavoj trgovini narkoticima u Hondurasu.

Predsjednik Džozef Bajden fokusirao se na borbu protiv korupcije u Srednjoj Americi otkako je preuzeo dužnost u januaru 2021., s ciljem zaustavljanja plime migranata iz regije u Sjedinjene Države.

Hernandezov mlađi brat, Toni Hernandez, bivši honduraški kongresmen, osuđen je na doživotni zatvor u Sjedinjenim Državama u martu 2021. nakon ranije osude za trgovinu drogom.

Bivši predsjednik je oštro demantovao optužbe, tvrdeći da su ga zarobljeni trgovci ljudima ocrnili u pokušaju da se osvete njegovoj vladi i da im smanje kazne. Sebe je predstavljao kao žestokog protivnika trgovine drogom.

Related Posts