Oružje Svijet Vijesti

KINA TIHO U SLUŽBU STAVILA JOŠ DVA RAZARAČA, MEĐU NAJMOĆNIJIM NA SVIJETU

Kineska mornarica stavila je u službu još dva razarača, koji pripadaju klasi jednog od najmoćnijih razarača na svijetu. Kina je time sad i službeno na pet novih razarača u samo dvije posljednje godine. Službene objave o puštanju u pogon nije bilo, ali je kineska državna televizija CCTV izvijestila u četvrtak da su razarači Tip 055 s vođenim projektilima učestvovali u noćnoj vježbi gađanja, potrage i spašavanja sa svojim sestrinskim brodom Lhasa.

Tip 055 se smatra drugim po snazi razaračem nakon stealth broda američke mornarice Zumwalt, a Narodnooslobodilačka vojska planira ih imati osam u službi u prvoj seriji proizvodnje.

Kapetan Zao Sugan rekao je za CCTV da se njegova posada provjerava 24 sata dnevno, a procjena počinje od trenutka kada su napustili luku i nastavlja se do pristajanja.

Moramo biti spremni nositi se s vanrednim situacijama u svakom trenutku i odmah podići nivo razmještaja za rješavanje situacija na moru i u vazduhu nakon što se otkrije opasnost, pojasnio je Zao.

U izvještaju se ne navodi kada i gdje je vježba održana, ali fotografije koje kruže internetom upućuju na to da su četiri kineska razarača protekle sedmice bila u Žutom moru..

Novi kineski razarači su takođe opremljeni najnaprednijim integrisanim električnim pogonskim sistemom, koji im omogućuje putovanje do 10.000 nautičkih milja bez dopunjavanja goriva, što je dva i po puta dalje od kineske višenamjenske fregate Tip 054, odnosno najbrojnijeg kineskog ratnog broda trenutno u službi.

Kineska ratna mornarica planira da Tip 055 razarači igraju ključnu ulogu u udarnim skupinama nosača vazduhoplova, kao i amfibijskim jurišnim borbenim grupama.

Kina ima agresivan plan za izgradnju prave ratne mornarice. Cilj Kineza je izgraditi najmanje šest borbenih skupina nosača vazduhoplova do 2035. godine.

Related Posts