Bezbjednost Svijet Vijesti

U Rusiji otkriveno nekoliko stotina špijuna

Ruske specijalne službe su prošle godine otkrile nekoliko stotina špijuna koji rade u službi stranih država koje su sve aktivnije u zemlji, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“Zahvaljujući uspješnim specijalnim operacijama, tokom 2018. godine obustavljene su aktivnosti 129 kadrova i 465 stranih agenata”, rekao je Putin u obraćanju predstavnicima Federalne službe bezbjednosti (FSB), nasljednice nekadašnjeg KGB-a, prenosi Beta.

Putin je dodao da strane obavještajne službe teže da ojačaju svoju aktivnost na ruskoj teritoriji i nastoje da “svim sredstvima dobiju informacije vezane za politiku, ekonomiju, nauku i tehnologiju”.

Ruski predsjednik je kritikovao intenzitet aktivnosti stranih agenata, dok zapadne zemlje smatraju da je Rusija umiješana u nekoliko špijunskih skandala.

Među tim skandalima je afera trovanja dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije prošle godine u Velikoj Britaniji. Vlasti u Londonu su za to trovanje optužile Moskvu, koja je demantovala umiješanost u nekoliko navrata.

Putin, nekada na čelu FSB-a, pozvao je rusku službu da efikasno radi kako bi zaštitila povjerljive podatke države.

Related Posts