Svijet Vijesti

SAD: OTKRIVEN VELIKI NARKO-TUNEL IZ MEKSIKA

Američki zvaničnici objavili su pronalazak velikog tunela za krijumčarenje droge koji se proteže od Meksika do skladišta u industrijskoj zoni savezne države Kalifornija.

Tajni prolaz od Tihuane do San Dijega sadrži šine, ventilacione sisteme, struju i potporne zidove, tvrde zvaničnici.

Otkriven je u blizini graničnog prijelaza Otay Mesa južno od San Dijega, gdje su u protekle dvije decenije otkriveni deseci drugih sofisticiranih tunela.

Američki zvaničnici tvrde da ne znaju koliko dugo je tunel u funkciji, niti koliko je droge prošlo kroz njega. U akciji su oduzeli 79 kilograma kokaina, 75 kilograma metamfetamina i 1,6 kilograma heroina.

Šest stanovnika južne Kalifornije starosti od 31 do 55 godina optuženo je za distribuciju kokaina.

„U saradnji sa meksičkom vladom nastojimo iskorijeniti ove tunele, koji ne bi trebali postojati jer se tu događa mnogo kriminala i patnje”, rekao je američki ambasador u Meksiku Ken Salazar za magazin na španskom jeziku Zeta.

„To mora biti okončano“.

Najnoviji tunel, otkriven u petak, vodi 532 metra do meksičkog pograničnog grada Tihuane. Dubok je otprilike šest spratova.

Tunel vodi u skladište Amistad Park, na ulici koja je tokom dana prometna, ali noću je tiha.

Veoma brz prenos velikih količina droge

Teške droge, poput heroina, metamfetamina ili fentanila obično se krijumčare preko graničnih prelaza, jer ih je u malim količinama teško otkriti, dok nemaju niti miris. No tuneli omogućavaju veoma brz prenos velikih količina.

Novootkriveni tunel se nalazi u jednom od najutvrđenijih djelova granice, što govori o ograničenoj učinkovitosti zidova na granici.

Iako se smatraju učinkovitim protiv malih, grubo izgrađenih tunela zvanih “gopher holes”, zidovi ne pomažu po pitanju sofisticiranijih prolaza koji prolaze dublje pod zemljom.

Zvaničnici su od 2006. godine pronašli oko 15 sofisticiranih tunela blizu kalifornijskog dijela američke granice sa Meksikom.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp u kampanji je obećao da će izgraditi zid na granici s Meksikom kako bi sačuvao zemlju od migranata i kriminalaca, no, njegov nasljednik Džo Bajden, koji je u Bijeloj kući od januara prošle godine, prvog dana na dužnosti ispunio je predizborno obećanje i obustavio gradnju zida.

Related Posts