Region Vijesti

KURTI: U TOKU PRIPREME ZA PRIIJEM KOSOVA U NATO I EU

Predsjednik pokreta Samoopredeljenje i kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je na sastanku glavnog savjeta stranke da su u toku pripreme za prijavu Kosova u NATO i EU.

„Podnijeli smo zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope. Naše članstvo u SE je dodatna vrijednost za ovaj savjet i prilika za Kosovo da ostvari dalji napredak u oblasti pravosuđa. Vršimo pripreme za podnošenje zahtjeva za članstvo u Mirovnom partnerstvu u okviru NATO-a, a prijavićemo se i za članstvo u EU“, rekao je Kurti, prenosi KoSSev.

Premijer je rekao da je godina vlade bila prilično izazovna, pominjući pandemiju, energetsku krizu, rusku agresiju u Ukrajini i mnoga druga pitanja.

Kurti je dodao da su tokom ove godine, pored izazova, napredovali u nekoliko oblasti.

„Obilježili smo ekonomski rast, važne korake u jačanju pravosudnog sistema, borili smo se protiv kriminala i korupcije, imali smo napredne saveze i ojačali odnose sa prijateljskom državom. Kosovo je postalo svjetionik demokratije u regionu“, rekao je Kurti.

Kurti je govorio i o svojoj dvonedjeljnoj zvaničnoj posjeti Sjedinjenim Državama. Premijer je dodao da se tokom ove posjete sastao sa sedam senatora i 12 kongresmena i sedam visokih zvaničnika američke vlade.

Related Posts