Analize

MAJKROSOFT: NA METI RUSKIH HAKERA 42 ZEMLJE KOJE POMAŽU UKRAJINI

Američka informatička kompanija Majkrosoft saopštila je danas da je u 42 zemlje koje pružaju podršku Ukrajini identifikovala „stratešku špijunažu“ hakera koji rade za Rusiju.

Na meti hakera su državne institucije, analitički centri, kompanije i humanitarne organizacije.

„Od početka rata, ciljanje (saveznika Ukrajine) od strane Rusije bilo je uspješno u 29 odsto slučajeva. Ruske obavještajne službe pojačale su prodor u mreže i špijunske aktivnosti prema državama koje su saveznice Ukrajine“, objavio je predsjednik kompanije Bred Smit.

On je dodao da su prilikom uspješnih upada, u najmanje 25 odsto njih hakeri ukrali podatke.

Skoro dvije trećine zemalja na meti hakerske špijunaže su članice saveza NATO.

Glavna meta bile su SAD, a na drugom mjestu je Poljska.

Tokom protekla dva mjeseca, špijunaža je pojačana prema Danskoj, Norveškoj, Finskoj, Švedskoj i Turskoj.

Majkrosoft navodi da od početka rata nije uočio upade u mrežu Estonije. Kompanija tvrdi da u nekim državama još uvijek ima „značajnih slabosti u kolektivnoj odbrani“.

Meta špijunaže bilo je 128 organizacija, od kojih polovinu čine državne institucije, dok su 12 odsto ciljeva bile nevladine organizacije, najčešće analitički centri ili humanitarne organizacije. Preostale mete špijunaže bile su kompanije za telekomunikaciju, energetske i vojne kompanije.

Majkrosoft u izvještaju navodi da su se odbrambeni sistemi Ukrajine u cjelini „pokazali jačim“ od mogućnosti Rusije i dodaje da je Ukrajina nedjelju dana prije početka ruske invazije sa lokalnog čuvanja podataka na serverima u državnim institucijama prešla na čuvanje na „klaudu“ u centrima za čuvanje podataka širom Evrope.

„Ruske operacije informatičkog uticaja od početka rata uspješno su povećale širenje ruske propagande za 216 odsto, od toga 82 odsto u SAD“, navodi se u Majkrosoftovom izvještaju.

Related Posts