Vijesti

HRVATSKI TRAVEL BLOGER U PAKLU AVGANISTANA: JA SAM DOBRO, ALI IMA DOSTA ŽRTAVA

Snažan zemljotres jačine 6.1 po Richteru pogodio je juče četiri okruga pokrajine Paktika u Avganistanu.

Tamo se trenutno nalazi i jedan od najpoznatijih regionalnih pustolova i travel blogera Kristijan Iličić, koji je za regionalne medije kazao da je, prema natpisima lokalnih medija poginulo preko 1.000 ljudi.

“Više od 600 ih je povrijeđeno jer se zemljotres desio u ruralnim područjima gdje su kuće slabo izgrađene, sve su od pečene opeke. I problem je što je potres bio u 1:30 sati u noći kada su svi spavali. Tako da vjeruju da će ta brojka drastično rasti”, istakao je Iličić.

Dodaje da su talibani odmah reagovali, ali da najveći problem predstavljaju izrazito loše ceste koje onemogućavaju brz dolazak do tih ruralnih, dalekih područja.

“Koliko znam, kažu mi da su talibani poslali helikoptere i sva moguća sredstva da se tamo spase ljudi i da im se pomogne. Takođe su apelovali na međunarodnu zajednicu da im pomogne”, kaže poznati travel bloger.

U trenutku kada se desio zemljotres, Iličić se nalazio u glavnog gradu Avganistana Kabulu.

“U Kabulu nema nikakve štete, niko nije povrijeđen i niko nije poginuo. Zemljotres se osjetio otprilike 10-ak sekundi i to je bilo to”, zaključio je Iličić.

Related Posts