Analize

REZULTATI ANKETA NATO PRIJE SANITA POKAZUJU ISTORIJSKI VISOK NIVO PODRŠKE ALIJANSI

Uoči samita NATO-a 2022. u Madridu, NATO je naručio istraživanje među svih 30 saveznika, kako bi razumio percepcije savezničkih građana, uključujući podršku članstvu u NATO-u, kolektivnu odbranu i transatlantsku vezu. “Podrška NATO-u je i dalje jaka i nastavlja da raste. Preko 70% građana saveznika smatra NATO važnim za buduću sigurnost njihove zemlje i podržava članstvo svoje zemlje u savez. Oko 60% smatra da je njihova zemlja bezbjednija kao rezultat saradnje između sjevernoameričkih i evropskih naroda”, navode iz NATO.

Prema rezultatima istraživanja, otprilike dvije trećine se slaže da njihova zemlja treba da brani drugu zemlju ako je napadnuta (67%) i misli da članstvo u NATO-u čini strani napad manje vjerovatnim (62%).

Negativne ocjene za Rusiju i Kinu

“Gotovo 80% građana saveznika podržava održavanje ili povećanje potrošnje na odbranu. Sve veći broj građana negativno gleda na Rusiju (68%). Nepovoljni stavovi o Rusiji porasli su za 27 procentnih poena od 2021”, stoji u rezultatima ankete.

Kako su naveli iz NATO, Kinu takođe negativno gleda 52% ispitanika, što je povećanje od 11 procentnih poena od 2021.

“Skup podataka za 2022. uključuje dodatne metrike u vezi sa invazijom Rusije na Ukrajinu. Rezultati pokazuju da 67% ispitanika smatra da je invazija uticala na sigurnost i sigurnost njihove zemlje. NATO redovno naručuje slična istraživanja kako bi pratio trendove u cijeloj Alijansi”, zaključuju iz NATO.

Related Posts