Svijet Vijesti

TEKSAS: U KAMIONU PRONAĐENA TIJELA 46 MIGRANATA

Najmanje 46 migranata pronađeno je mrtvo u prikolici šlepera u San Antoniju u Teksasu, u jednom od dosad najsmrtonosnijih incidenata u krijumčarenju ljudi duž američko-meksičke granice, izvijestile su tamošnje vlasti.

Vatrogasna služba San Antonija saopštila je da je još 16 osoba pronađenih u prikolici prevezeno u bolnicu zbog toplotnog udara i iscrpljenosti, uključujući četvoro maloljetnika.

Vlasti su navele i da su tri osobe u pritvoru nakon incidenta.

Kamion s migrantima pronađen je kraj željezničke pruge u udaljenom području na južnoj periferiji grada.

Temperatura bila 40 stepeni

Temperatura u San Antoniju, koji se nalazi oko 250 kilometara od meksičke granice, narasla je u ponedjeljak na visokih 39,4 stepeni Celzijusa, uz visoku vlažnost vazduha.

Povodom tragedije meksički ministar vanjskih poslova Marselo Ebrard na Tviteru je gušenje migranata u kamionu nazvao “tragedijom u Teksasu” a krivicu za smrt svalio na Bajdenovu politiku rekavši da ona “pokazuje smrtonosne posljedice njegovog odbijanja da provede zakon”.

Napisao je i da su predstavnici meksičkog konzulata na putu na mjesto događaja, iako nacionalnosti žrtava još nisu potvrđene.

Posljednjih mjeseci zabilježen je rekordan broj prelaza migranata na američko-meksičkoj granici, što je izazvalo kritike na račun useljeničke politike američkog predsjednika Džoa Bajdena.

Related Posts