Vijesti

TURSKA PODRŽALA ULAZAK ŠVEDSKE I FINSKE U NATO

Turska je uprkos višenedjeljnom protivljenju konačno odlučila da podrži članstvo Finske i Švedske u NATO-u, rekao je danas finski predsjednik Sauli Ninisto.

Ninisto je rekao da je do preokreta došlo nakon što su tri zemlje potpisale memorandum kako bi „pružile punu potporu protiv prijetnji sigurnosti sve tri zemlje“ nakon sastanka na samitu NATO-a u Madridu.

Kako je saopšteno na konferenciji, Turska je ukinula veto na pridruživanje dvije nordijske zemlje NATO-u, nakon četvorosatnog sastanka kojem je prisustvovao generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, finski predsjednik Sauli Ninisto i švedska premijerka Magdalena Anderson.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u srijedu da će doći do sastanka turskih i švedskih zvaničnika.

Četvorosatni samit je imao za cilj da obuzda prigovore turskog predsjednika na ulazak nordijskih zemalja u NATO, a čini se da je pritisak, uglavnom od strane SAD, urodio plodom.

Ankara, Helsinki i Stokholm će stoga pripremiti zajednički memorandum kako bi se pozabavili zabrinutošću Turske zbog pristupanja dvije skandinavske zemlje NATO-u, javili su ranije finski mediji.

Related Posts