Svijet Vijesti

LUKAŠENKO ZAPRIJETIO ZAPADU U SLUČAJU NAPADA NA BJELORUSIJU

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u subotu je zaprijetio vojnom odmazdom svakome ko napadne njegovu zemlju budući da napetosti oko rata u susjednoj Ukrajini i dalje rastu.

Govoreći veče uoči bjeloruskog Dana nezavisnosti zemlje, Lukašenko je rekao da je naredio svojim oružanim snagama da gađaju „središta odlučivanja” zapadnih prijestonica u slučaju napada na Bjelorusiju, prenosi bjeloruska novinska agencija Belta.

„Ne dirajte nas i mi nećemo dirati vas”, poručio je.

„Ako se samo usudite napasti, kao što oni planiraju, na jugu Gomel ili rafineriju nafte Mozyr, zračnu luku, uzletišta u Luninetsu ili Brestu, odgovor će biti momentalan. U jednoj sekundi! Imamo čime odgovoriti”, rekao je Lukašenko i naglasio da su središta nadohvat ruke projektila te da neće gledati ko sjedi u kancelarijama, nego da će odgovor biti nedvosmislen.

Izjavio je i da je njegov zadatak kao predsjednika da štiti zemlju, prenosi Belta.

Uprkos činjenici da je Rusija bila ta koja je započela rat u Ukrajini, Moskva i njen vjerni saveznik Minsk pokušavaju se prikazati kao žrtve navodne neprijateljske politike Zapada i NATO-a.

Strahovalo se da će se Bjelorusija službeno priključiti Rusiji u ratu otkako je započeo sukob u Ukrajini krajem februara, a Lukašenko je priznao da su ruski projektili ispaljeni na Ukrajinu s bjeloruske teritorije u prvim sedmicama invazije.

NATO je početkom sedmice na madridskom summitu odlučio značajno ojačati svoje istočno krilo te započeti proces primanja Finske i Švedske u odbrambeni savez.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potom je najavio svoju namjeru da odgovori na moguće prebacivanje vojnika NATO-a u Finsku s proporcionalnim raspoređivanjem ruskih trupa u regiji.

 

 

Related Posts