Svijet Vijesti

BIVŠI INŽINJER PROGLAŠEN KRIVIM ZA NAJVEĆU KRAĐU PODATAKA U ISTORIJI CIA

Bivši softverski inženjer američke Centralne obavještajne agencije Džošua Šulte proglašen je krivim za najveću krađu poverljivih informacija u istoriji CIA.

Šulte je juče proglašen krivim po devet tačaka optužnice u američkom okružnom sudu, na osnovu odluke porote koja je vijećala od petka.

Šulte, koji je odlučio da se sam brani na ponovljenom suđenju u Njujorku, rekao je porotnicima u završnim riječima da su ga CIA i FBI učinili žrtvenim jarcem za sramotno javno objavljivanje gomile tajnih podataka obavještajnih i bezbjednosnih agencija od strane Vikiliksa 2017.

Optužnica ga je teretila da je sajtu Vikiliks dao na uvid sajber alate američke vlade za hakovanje, koji su objavljeni u martu 2017. godine.

Američki tužilac Demijan Vilijams naveo je u saopštenju da je Šulte osuđen za „jedan od najdrskijih i najštetnijih djela špijunaže u američkoj istoriji“.

Datum izricanja presude nije još određen, pošto Šulte još uvijek čeka suđenje po optužbama za posjedovanje i distribuiranje dječije pornografije, za koje se izjasnio da nije kriv.

 

 

Related Posts