Svijet Vijesti

ADAMCZAKA NOVI GENERALNI DIREKTOR MEĐUNARODNOG VOJNOG OSOBLJA NATO

Vojni komitet NATO-a dočekao je u ponedeljak novog generalnog direktora Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a (DGIMS), general-pukovnika Janusza Adamczaka.

Tokom svoje pozdravne riječi, predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer odao je priznanje generalu Adamczaku za opsežnu vojnu karijeru, kombinujući i komandne i operativne dužnosti.

„Na osnovu vašeg opsežnog iskustva stečenog kao poljskog vojnog predstavnika pri NATO-u, uvjeren sam da ste dobro pripremljeni za ovu novu poziciju. Kako NATO ulazi u novu eru kolektivne odbrane, zadaci koji stoje pred vama kao generalnom direktoru neće biti nimalo laki, ali ne sumnjam da ćemo se moći osloniti na vas da pomognete ovom Komitetu da plovi stabilnim kursom”, admiral dodao je Bauer.

Uzimajući riječ, general-pukovnik Adamczak zahvalio je Komitetu na toploj dobrodošlici i obećao da će „uvijek pomoći u oblikovanju i doprinosu razgovoru 30, koji će uskoro biti 32, vojnih predstavnika, za rješavanje problema i posrednički konsenzus prema rješenjima koja su od koristi Alijansi i Komitet u cjelini. Radujem se što ću vam svima pomoći da se krećete putem kroz značajan posao i nesumnjive izazove koji su pred svima nama.”

“General-pukovnik Adamczak preuzeo je poziciju DGIMS-a od odlazećeg generalnog direktora, general-pukovnika Wiermanna 14. jula. On je general sa tri zvjezdice u vojsci Poljske, izabran od strane načelnika odbrane NATO-a u septembru 2021., i služit će za tri zvjezdice. -godišnji mandat”, navode iz NATO.

Generalni direktor Međunarodnog vojnog osoblja (DGIMS) odgovoran je za koordinaciju između tijela za donošenje odluka Alijanse, dva strateška komandanta, nacionalne vojske iz NATO-a i zemalja partnera koji rade u Briselu, i civilnog međunarodnog osoblja, koje podržava generalnog sekretara i Sjevernoatlantskog vijeća, kako bi IMS Vojnom komitetu pružio najbolje moguće političke savjete.

Generalni direktor je na čelu Međunarodnog vojnog štaba, izvršnog tijela Vojnog komiteta NATO-a. IMS priprema procjene i studije o vojnim pitanjima NATO-a, identifikujući oblasti od strateškog i operativnog interesa i što je najvažnije, predlaže pravce djelovanja. IMS omogućava nacionalnim vojnim predstavnicima da se brzo i efikasno bave vojnim pitanjima, obezbeđujući da Vojni komitet daje savete Severnoatlantskog saveta zasnovane na konsenzusu o svim vojnim aspektima politike, operacija i transformacije unutar Alijanse.

Related Posts