Svijet Vijesti

BELGIJSKI F-16 ZAVRŠAVAJU OSMOMJESEČNO RASPOREĐIVANJE KAO PODRŠKU NATO-U

Na početku ruske invazije na Ukrajinu u februaru ove godine, odred belgijskih F-16 bio je prisutan u Estoniji koji je provodio poboljšani Air Policing (eAP). “Kao odgovor na promijenjeno sigurnosno okruženje, NATO je modifikovao i proširio svoju misiju. Ulogu eAP-a preuzela je Francuska, čiji su lovci Mirage 2000-5 stigli u Estoniju u aprilu, a belgijski odred od tada izvršava misiju pojačane aktivnosti budnosti (eVA). Na zahtjev NATO-a, belgijski F-16 izvršili su zakazane patrole u ključnim područjima baltičkog vazdušnog prostora; ova dužnost prestaje 1. avgusta”, kazali su iz NATO.

“Osvrćemo se na vrlo uspješno vrijeme u zaštiti neba u Baltičkom regionu”, rekao je major (avijatičar) Nicolas Maes, komandant belgijskog F-16 odreda u Ämariju.

“Uspjeh na dva načina: za naše pilote i pomoćno osoblje ovo je bilo sjajno iskustvo u savezničkoj interoperabilnosti, a tim belgijskih zračnih snaga pokazao je svoju fleksibilnost i profesionalizam u podršci Alijansi”, dodao je major.

Skoro 850 sati leta

Belgijski eVA odred sastoji se od 72 osobe na 24 različite pozicije. Za upravljanje četiri F-16 potrebna je stručnost od 45 tehničara na licu mjesta. Od početka eVA misije, belgijski F-16 su preletjeli više od 340 naleta i prikupili skoro 850 sati leta za manje od četiri mjeseca.

Tokom njihovog raspoređivanja, belgijski tim je iskoristio svoje prisustvo u baltičkim državama za učešće u međunarodnim vježbama kao što su “Ramstein Alloy” i “BALTOPS”. Cilj ovih vježbi bio je jačanje saradnje i integracije svih država Alijanse kako bi se pružio jedinstven odgovor i osigurao integritet vazdušnog prostora NATO-a.

Ove međunarodne vježbe okupile su više od 13 zemalja, uključujući Švedsku i Finsku. Belgijski borbeni piloti, integrisani u međunarodne patrole, demonstrirali su svoju interoperabilnost kroz složene scenarije koji su omogućili savezničkim pilotima da djeluju u nepoznatom zračnom prostoru i stoga drugačiji od onih u kojima su navikli raditi. Ove razmjene su korisne kako bi se osiguralo trajno poboljšanje sposobnosti, kao i zajedničke taktike, tehnike i procedure.

“Belgija je od 2004. godine doprinijela zaštiti zračnog prostora NATO-a kroz svoje učešće u NATO-ovoj Baltičkoj misiji zračne policije. Ova trajna mirnodopska misija koju kontrolira Centar za kombinirane zračne operacije u Uedemu, ima za cilj očuvanje teritorijalnog integriteta i odvraćanje od kršenja vazdušnog prostora baltičkih država. . 2014. godine, nakon ruske ilegalne invazije na Krim, NATO saveznici su se složili oko uspostavljanja misije eAP-a sa ciljem odvraćanja agresije i uvjeravanja istočnih saveznika. NATO avioni su raspoređeni da obezbijede QRA (Quick Reaction Alert) iz zračnih baza u Šiauliaiu, Litvanija, Ämari, Estonija, ili Malbork, Poljska”, navode iz belgijskog vazduhoplovstva.

QRA misija se sastoji u tome da avioni budu spremni za poletanje u roku od nekoliko minuta da presretnu avione koji mogu ugroziti ili narušiti integritet vazdušnog prostora NATO-a. Belgijski borbeni avioni – u saradnji sa holandskim avionima obavljaju ovu vrstu misije i kod kuće kako bi zaštitili vazdušni prostor BENELUX-a.

 

Related Posts