Region Vijesti

PREDSJEDAVAJUĆI VOJNOG KOMITETA NATO U BIH SA ZVANIČNICIMA RAZGOVARAO O REGIONALNOJ SIGURNOSTI

Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer posjetio je 19.-20. jula Bosnu i Hercegovinu, gdje se sastao sa članovima Predsjedništva, ministrom odbrane gospodinom Sifetom Podžićem i načelnikom odbrane general-pukovnikom Senadom Mašovićem. Posjetio je i štab brigade taktičke podrške, Obavještajno-sigurnosnu agenciju i NATO štab Sarajevo.

Nakon službene počasne garde, predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, admiral Bauer sastao se sa načelnikom obrane BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem. Kako navode iz NATO, razgovori su bili fokusirani na regionalno sigurnosno okruženje, tekući sukob u Ukrajini i ishode nedavnog samita NATO-a u Madridu. Admiral Bauer se potom sastao sa ministrom odbrane Podžićem.

“NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnje i obostrano korisno partnerstvo, zasnovano na konstruktivnom dijalogu, međusobnom poštovanju i praktičnoj saradnji. Zajedno doprinosimo stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu“, istakao je admiral Bauer.

Kasnije se admiral Bauer uputio u Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH, zaduženu za praćenje tekuće sigurnosne situacije u regionu, kao i potencijalnih sigurnosnih prijetnji po zemlju, uključujući terorizam, špijunažu i organizirani kriminal. Predsjedavajući je potom posjetio štab Bosanske brigade taktičke podrške, gdje se sastao sa njenim komandantom pukovnikom Jasminom Čajićem i prisustvovao prezentaciji operativnih sposobnosti.

“Zahvalni smo na kontinuiranom doprinosu Bosne i Hercegovine našoj zajedničkoj euroatlantskoj sigurnosti, na primjer, davanjem trupa u misije NATO-a; obučavanjem trupa NATO-a i partnera tokom svoje godišnje vježbe pripravnosti za katastrofe; i nudi specijalizirane jedinice za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava i jedinice vojne policije NATO snagama za odgovor”, dodao je predsjedavajući.

Program je zaključen posjetom sjedištu NATO-a u Sarajevu, čija je primarna misija savjetovanje i pomoć svim institucijama i vlastima Bosne i Hercegovine u reformi sektora odbrane i sigurnosti i aktivnostima NATO Partnerstva za mir (PfP). Admiral Bauer je na sastanku sa komandantom brigadnim generalom Pamelom McGaha istakao značajnu ulogu štaba u regionu. “Misija NATO-a u BiH danas je zasnovana na partnerstvu. Dok se odnos NATO-a prema BiH vremenom promijenio, naša opredijeljenost da pomognemo u donošenju mira, sigurnosti i prosperiteta u regiju nije”, naglasio je admiral Bauer.

Related Posts