Svijet Vijesti

JAPAN: MAKAKI MAJMUNI POVRIJEDILI 42 OSOBE

Tokom proteklih nedjelja u Jamagučiju, na zapadu Japana, makaki majmuni su povrijedili 42 osobe, zbog čega će lokalne vlasti početi da koriste pištolje za smirenje, piše britanski Gardijan.

Japanski makaki majmuni su uobičajeni u većem dijelu te države i ponekad se ponašaju kao štetočine, jedu usjeve i ulaze u kuće. Ipak, talas njihovih napada na građane tokom proteklih nekoliko nedjelja bio je neobičan, a odrasli i djeca zadobili brojne ogrebotine i ugrize.

“Cijeli grad Jamaguči je okružen planinama i nije rijetkost vidjeti majmune”, rekao je gradski zvaničnik iz poljoprivrednog odjeljenja, koji je želio da ostane anoniman. Ali, kako on dodaje, rijetko je vidjeti ovoliko napada u kratkom vremenskom periodu.

Gradski zvaničnici i policija patroliraju tim područjem od prvih napada koji su se desili oko 8. jula, ali još uvijek nisu uhvatili nijednog majmuna, piše Gardijan.

Povrede su do sada bile uglavnom blage, ali vlasti su odlučile da posegnu za pištoljima za smirenje, nakon što zamke koje su postavile nijesu uspjele da uhvate nijednog od majmuna.

“U početku su napadnuti samo djeca i žene. Nedavno su na meti bili i stariji ljudi i odrasli muškarci” rekao je zvaničnik.

Grad nije siguran da li su napadi djelo više majmuna ili agresivne jedinke, ali ono što je poznato jeste da su u pojedinim slučajevima majmuni sami otvarali prozore i vrata i na taj način ulazili u kuće.

Related Posts