Svijet Vijesti

EUROPOL: PRETRESO 37 LOKACIJA ŠIROM EVROPE, OTKRIVENE VEZE SA ‘NDRANGETOM

Europol je objavio saopštenje o akciji “Florida I” koju je juče sprovela crnogorska policija, ističući da je u pitanju međunarodna operacija u kojoj su učestvovale policijske strukture iz Hrvatske, Italije, Crne Gore, Holandije, Portugala, Srbije, Slovenije i Španije, uz podršku te organizacije.

Akcija je, kako je saopšteno, dovela do “demontaže kriminalne organizacije koji je trgovala kokainom iz Južne Amerike i šire”.

“Istraga o ovoj kriminalnoj mreži trajala je nekoliko godina i uključivala je niz država članica EU i zemalja iz regiona Zapadnog Balkana. Mreža trgovine drogom uglavnom je sačinjena od crnogorskih državljana, ali su takođe uključeni i državljani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Srbije.

Između 2019. i 2020. godine, organi za sprovođenje zakona zaplijenili su više od šest tona kokaina u Arubi, Obali Slonovače, Portugalu i Španiji. Istraga posle zapljene u Portugalu otkrila je moguće veze između ove kriminalne mreže i mafijaške organizacije ‘Ndrangeta. Ista akcija dovela je do identifikacije 17 novih osumnjičenih, od kojih su 13 crnogorski državljani. Tokom istrage, 29 osumnjičenih je procesuirano u Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Holandiji, Srbiji, Sloveniji i Portugalu”, navedeno je u saopštenju Europola.

Na dan akcije, 27. jula 2022., kako se navodi, policijski službenici širom Evrope pretresli su 37 lokacija (jednu u Hrvatskoj, dvije u Italiji, 33 u Crnoj Gori i jednu u Srbiji), uhapsili 12 osumnjičenih (jedan u Hrvatskoj, jedan u Italiji, osam u Crnoj Gori i dva u Srbiji).

Navode da su tom prilikom zaplijenjeni skupi satovi, bankovne kartice, dokumenta, municija i oružje, gliseri i novac.

“Europol je olakšao razmjenu informacija i pružio kontinuiranu analitičku podršku istrazi. Europol je takođe doprinio ukupnoj koordinaciji predmeta između različitih agencija u EU i šire. Sa sjedištem u Hagu, Holandija, podržavamo 27 država članica EU u borbi protiv terorizma, sajber kriminala i drugih ozbiljnih i organizovanih oblika kriminala. Takođe radimo sa mnogim zemljama koje nisu u EU i međunarodnim organizacijama”, zaključuje Europol u saopštenju

 

Related Posts