Region Vijesti

KOMANDANT KFORA: NEMA POTENCIJALNOG RIZIKA OD RATA NA KOSOVU

Komandant Kfora, general-major Ferenc Kajari, ocijenio je da nema potencijalnog rizika od rata na Kosovu i kazao da je sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem razgovarao o tome da nije dobro pričati o ratu.

“Najjednostavniji odgovor je ne. Mislim da rat nije relevantno pitanje, vjerujem. KFOR nije vidio nikakve naznake takvog događaja. U ovom dijelu nema opasnosti od rata, tu su NATO i Kfor”, kazao je u intervjuu za RTK, prenosi KoSSev.

Kfor ima sopstvene resurse i pažljivo prati situaciju na administrativnoj pograničnoj liniji i ništa posebno nisu primijetili, nisu zabilježili ni neuobičajenu aktivnost, potvrdio je Kajari.

Što se tiče grafita koji se na Sjeveru ispisuju u nekoliko navrata ovog ljeta, Kajati uvjerava da će Kfor u slučaju bezbjednosne prijetnje reagovati i prikupiti činjenice za to.

„Saradnja sa kosovskom policijom je redovna i dosta dobra i oni koordinošu aktivnosti na terenu kao i neke zajedničke patrole“, rekao je Kajari.

NATO, za relativno kratko vrijeme, može da doda vojne trupe i dodatnu opremu ako mu zatreba, ponovio je ono što je prošle nedjelje kazao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Kajari nije želio da komentariše da li je predsjednik Srbije tražio od njega da koncentriše trupe Kfora na mostu preko rijeke Ibar. On je rekao da oni i niko drugi odlučuju o aktivnostima vojne misije Kfora.

Kfor neće dozvoliti barikade ukoliko budu postavljene

Rezolucija UN 1244 daje dva zadatka Kforu na Kosovu, koje je Kajari nazvao glavnim zadacima – „očuvati životnu sredinu i red na Kosovu i sačuvati slobodu slobodnog kretanja za sve građane“.

„Ako se naprave barikade, to onemogućava slobodno kretanje, a ako se ne postigne dogovor, onda ćemo doći do trenutka kada će Kfor morati da djeluje kako bi omogućio slobodu kretanja“, dodao je Kajari.

Podsjetio je, sa druge strane, na dogovor Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) i NATO o tome da na Sjever KBS ne mogu da idu bez saglasnosti komandanta Kfora.

Prema njegovim riječima, „tako je bilo i ranije i svi su se oko toga složili“.

Govorio je istovremeno i o saradnji sa Kosovskim bezbjednosnim snagama u okviru mandata, kao što su uklanjanje eksplozivnih naprava, humanitarna pomoć i potraga za spasavanjem.

„Mnogo puta se pokazalo da su Kosovske bezbjednosne snage veoma sposobne da obavljaju svoje dužnosti“, rekao je Kajari.

Kfor prati aktivnosti svih grupa

Na pitanje RTK o djelovanju srpskih kriminalnih grupa na Sjeveru, general-major Kajari je rekao da Kfor pažljivo prati aktivnost na tim područjima.

“Mi pratimo aktivnosti svih grupa koje djeluju u našoj zoni djelovanja i to znači da pratimo sve takve izjave“, rekao je on i dodao da Rezolucija nalaže Kforu da održava bezbjednosnu situaciju na Kosovu, a on će djjelovati da osigura bezbjedno okruženje.

“Iskoristićemo sve naše kapacitete koliko je potrebno da obnovimo i održimo bezbjednosnu situaciju. Kfor ima sve potrebne kapacitete i odgovarajuće resurse, kao i mandat da djeluje protiv svih grupa koje mogu da ugroze bezbjednost na cijelom području“, rekao je Kajari za RTK.

On je dodao da Kfor ne hapsi pojedince, jer to nije u njihovom mandatu. Ali, ako postoji potreba da se reaguje na nasilne grupe koje ugrožavaju bezbjednost, onda KFOR i dalje ima pravo da zaustavi one koji se opiru njegovim aktivnostima. Primarni zadatak Kfora je sprječavanje nasilja i stvaranje povoljnih uslova za pregovorem, ukazao je on.

„Ako vidimo porast tenzija i pregovori ne budu uspješni, postupićemo u skladu sa svojim mandatom“, rekao je on.

Bezbjednost manastira Dečani nije ugrožena

„Kfor je odgovoran za bezbjednost manastira Dečani i to je posljednji objekat o kome brinemo, ostali su predati kosovskoj policiji i oni odlično rade na zaštiti ovih vjerskih objekata, kao i tamošnju bezbjednost i mir“, rekao je Kajari.

On kaže da će Kfor biti odgovoran za manastir Visoki Dečani dok se ne donese odluka da ga preda kosovskoj policiji ili drugim organima.

“Ponavljam da se tokom mog komandovanja ne suočavamo sa bilo kakvom fizičkom prijetnjom za manastir i ne želimo da se obavezujemo na aktiviranje naših trupa radi bezbjednosti na tom području“, rekao je Kajari.

Related Posts