Svijet Vijesti

TRIPOLI: U ULIČNIM BORBAMA UBIJENO 27 OSOBA, RANJENO 87

Najmanje 23 ljudi je ubijeno, a 87 je ranjeno u uličnim borbama u Tripoliju, saopštilo je sinoć libijsko ministarstvo zdravlja.

Intenzivne ulične borbe sukobljenih libijskih frakcija izbile su tokom protekle noći u prijestonici Tripoliju i trajale su tokom dana.

Suparničke strane su intenzivno razmenjivale vatru, a čulo se i nekoliko detonacija.

Posljednjih nekoliko nedjelja oko glavnog grada Libije grupisale su se i koncentrisale suprotstavljene oružane frakcije, a sukobi u centru Tripolija eskalirali su zbog pokušaja uspostavljanja kontrole nad libijskom vladom, potvrdili su očevici izvještaču Rojtersa.

Na slikama i video snimcima koji su objavljeni na mrežama vide se vojna vozila kako jure ulicama, borci koji pucaju i lokalno stanovništvo koje pokušava da ugasi požare.

Glavni poilitički sukob u Libiji vodi se između vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju sa Abdulhamidom al-Dbeibom na čelu i rivalske frakcije koju predvodi Fati Bašagom, a koju podržava parlament sa sjedištem na istoku zemlje.

“Ovo je užasno. Moja porodica i ja nismo mogli da spavamo noćas zbog sukoba. Buka je bila toliko velika i zastrašujuća. Bili smo budni za svaki slučaj da moramo brzo da napustimo kuću. To je jeziv osjećaj”, rekao je Abdulmenam Salem, stanovnik centralnog dijela Tripolija.

Misija Ujedinjenih nacija u Libiji izrazila je zabrinutost zbog okršaja.

Related Posts