Analize

ZAŠTITARI LICA I IMOVINE NEOPHODNI I U MEDIJSKIM KUĆAMA

Nedavno je jedan čovjek, nezadovoljan tekstom, upao u prostorije redakcije dnevnog lista “Dan” u Podgorici, polomio inventar i fizički nasrnuo na urednika. Možda bi ovu, ne tako prijatnu situaciju spriječio zaštitar lica i imovine. Razgovarali smo na tu temu sa urednicama crnogorskih medija.

Glavna i odgovorna urednica M portala Danica Nikolić smatra da se mediji, s obzirom na to da živimo u vrijeme povećanih tenzija u društvu, ne samo u Crnoj Gori, već globalno, moraju posebno dodatno štititi, samostalno ili od strane nadležnih organa.

“Godinama unazad smo svjedoci rasta različitih vrsta napada na medijske kuće i novinare, od demoliranja prostorija, vrijeđanja, prebijanja, ubistava, pa sve do masakra kakav se dogodio u redakciji satiričnog časopisa Šarli Ebdo. Zaista se nikad ne treba oslanjati na to što su zakonske regulative u demokratskim društvima formalno napravljene tako da štite novinare, jer suštinski oko nas uvijek ima onih koji će svjesno prekrišiti zakon da bi naudili nekom mediju ili novinaru. Na to nas upozorava i posljednji napad na redakciju dnevnog lista “Dan”, koji se dogodio zbog sasvim bezazlenog teksta o pobjedniku takmičenja u ležanju”, kaže Nikolić za UPA portal.

Osim što su izloženi stalnoj opasnosti, kako dodaje, novinari koji se bave praćenjem organizovanog kriminala i korupcije, sada bi, sudeći po posljednjim dešavanjima, za ličnu bezbjednost trebalo da se plaše i oni koji prate zabavne i sportske aktivnosti.

“Zato kaznene odredbe za napade na novinare i medije moraju biti maksimalno pooštrene, jer potencijalni napadači jedino tako mogu biti obeshrabreni da učine nešto slično kad im padne na pamet”, ističe Nikolić.

M portal, za sad, nema fizičko obezbjeđenje prostorija redakcije.

“S obzirom na to da se bavimo osjetljivim temama koje se tiču sprega organizovanih kriminalnih grupa sa političkim i vjerskim organizacijama, procijenićemo u narednom periodu da li će nam biti potrebna i takva vrsta dodatne zaštite”, navodi Nikolić.

Zamjenica glavnog i odgovornog urednika CdM portala Aleksandra Obradović ističe da smo svejdoci da su novinari često meta napada.

“Znamo da se svašta dešavalo u prethodnom periodu. Ali isto je gorući problemi su što su mediji polarizovani i da novinari nisu solidarni. Tako da nažalost i mnoge kolege ne shvataju ozbiljnost napada na novinare”, naglašava Obradović

Related Posts