Svijet Vijesti

KINA TRAŽI OD SAD-a DA OTKAŽU PRODAJU ORUŽJA TAJVANU

Kina je sinoć zaprijetila SAD-u da će preduzeti „kontra – mjere“ ako ne odustanu od upravo najavljene prodaje oružja Tajvanu, rekao je portparol kineske ambasade u Vašingtonu.

„Kina će odlučno preduzeti legitimne i potrebne kontra-mjere s obzirom na situaciju“, rekao je portparol Liu Pengji u saopštenju.

Administracija predsjednika SAD Džo Bajdena objavila je ranije sinoć da prodaje oružje Tajvanu u vrijednosti od 1,09 miljardi dolara.

Stejt department je naveo da se radi o raketama Harpun vazduh-more, raketama Sajdvinder vazduh-vazduh, kao i, najvećim dijelom, paketu za logističku podršku tajvanskom radarskom programu nadzora.

Stejt department je naveo da je oprema potrebna Tajvanu da „održi dovoljnu sposobnost samoodbrane“.

Administracija je sinoć obavijestila Kongres o toj prodaji.

Navedeno je da su sporazumi u skladu sa američkom politikom jedne Kine. Takođe je pozvan Peking da prekine „vojni, diplomatski i ekonomski pritisak na Tajvan i umjesto toga se uključi u ozbiljan dijalog sa Tajvanom“.

Direktorka u Bijeloj kući zadužena za Kinu i Tajvan, Lora Rozenberg rekla je kasno sinoć da dok Peking nastavlja da povećava pritisak, uključujući tu i povećano vojno vazdušno i pomorsko prisustvo oko Tajvana i dok pokušava da promijeni status kvo u Tajvanskom moreuzu, SAD obezbjeđuju tom ostrvu ono što je potrebno da „zadrži svoje sposobnosti samoodbrane“.

Oštra retorika između SAD i Kine oko Tajvana znatno se pojačala od posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Tajvanu Nensi Pelosi prošlog mjeseca. Poslije njene posjete ostrvo je posjetilo i više predstavnika američkog Kongresa, što je Kina takođe oštro osudila.

Kina polaže prava na teritoriju Tajvana, a odlučna je da je pripoji i silom, ukoliko bude potrebno.

Related Posts