Analize

DOJČE VELE: SVE JE VIŠE DOKAZA DA RUSIJA MOBILIŠE ROBIJAŠE ZA RAT U UKRAJINI

Sve je više dokaza da Rusija u rat u Ukrajinu šalje kažnjenike iz zatvora i kolonija, kojima se obećavaju sloboda i novac, a u prve borbene redove odlaze često nespremni za ono što ih čeka, piše Dojče vele.

Na kanalima na Telegramu su pristalice zatočenog opozicionara Alekseja Navaljnog podijelile video koji navodno potiče iz jedne kažnjeničke kolonije, a na kom se vidi čovjek koji vrbuje postrojene zatvorenike za front, javlja Dojče vele.

Čovjek je ćelav i u maslinastoj vojnoj uniformi sa ordenjem koje podsjeća na odlikovanje „Heroj Ruske Federacije“, što je najviša počast u Rusiji.

Kako piše Dojče vele, mnogi su u tom čovjeku prepoznali Jevgenija Prigožina, kontroverznog biznismena bliskog Kremlju za koga se vjeruje da vodi plaćeničku privatnu armiju „Vagner“. Baš zbog toga je Prigožin i odlikovan.

Rat je težak, kaže čovjek na snimku, potrebni su ljudi za borbu. Zato kažnjenicima obećava slobodu i pare ako na pola godine odu na front.

„Prigožin se trudi i lično obilazi kažnjeničke kolonije“, rekla je još u avgustu za DW Olga Romanova, šefica organizacije za ljudska prava „Rusija iza rešetaka“.

Ona je tvrdila da su ruski robijaši prvi put na frontu bili još sredinom jula kod Luganska.

Romanova iznosi procjene da je u borbama sada možda i do 60.000 zatvorenika, što bi bio ogroman procenat – svaki deseti kažnjenik.

U Rusiji pojedini nacionalisti i novinari glasno pozivaju da se raspiše opšta mobilizacija poslije vojnih uspjeha ukrajinske armije u okolini Harkova.

Kremlj se pak i dalje drži verzije da je u toku „specijalna vojna operacija“, a ne rat, pa se borci pronalaze zaobilaznim putem, piše Dojče vele.

Related Posts