Svijet Vijesti

SI ĐINPING: SPRIJEČITI “OBOJENE REVOLUCIJE” U AZIJI

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je danas da je svijet ušao u novi, burni period i da partneri kao što su ruski predsjednik Vladimir Putin i azijski lideri treba da spriječe strane sile da podstiču takozvane „obojene revolucije“.

Đinping, koji je u prvoj posjeti nekoj stranoj zemlji od početka 2020. godine, poručio je učesnicima samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u drevnom uzbekistanskom gradu Samarkandu da treba da podrže jedni druge u spečavanju stranog miješanja.

On je rekao da je svijet ušao u novi period turbulentnih promjena i da mora da se uhvati korak sa vremenom, ojača solidarnost i saradnja i promoviše izgradnja zajednice bliskih država unutar Šangajske organizacije za saradnju.

„Treba da podržavamo međusobne napore u zaštiti sigurnosnih i bezbjednosnih interesa, da sprečavamo strane sile u organizovanju obojenih revolucija i da se zajednički suprotstavljamo miješanju u unutrašnje poslove drugih zemalja, pod bilo kojim izgovorom“, kazao je Đinping, prenosi Glas Amerike.

Predsjednik Kine je kritikovao „politiku blokova i nulte sume“, što je aluzija na Sjedinjene Države, koje je Peking u prošlosti kritikovao da se oslanjaju na saveznike u reagovanju na spektakularni uspon Kine do statusa supersile.

Related Posts