Svijet Vijesti

HAKERSKI NAPADI: UGROŽENI PODACI DESET MILIONA AUSTRALIJANACA

Australijska policija istražuje izvještaje da je neimenovani haker objavio ukradene lične podatke 10.000 korisnika telekomunikacijske kompanije Optus i zahtijevao otkup od milion dolara u kriptovaluti, rekao je izvršni direktor te kompanije.

Iz Optusa, drugog po veličini mobilnog operatera u zemlji, koji je u vlasništvu Singapore Telecoma, saopšteno da su podaci deset miliona klijenata, uključujuči kućne adrese, vozačke dozvole i brojeve pasoša, kompromitovani u jednom od najvećih curenja ličnih podataka u Australiji, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sa naloga pod nazivom „optusdata“, za koji stručnjaci za cyber bezbjednost navode da pripada hakerima, prijećeno je da će objavljivati podatke 10.000 korisnika Optusa dnevno, ukoliko ne dobiju milion australijskih dolara u kriptovaluti.

Vlasnici tog hakerskog naloga objavili su u utorak da su izbrisali podatke zbog prevelike medijske pažnje, da povlače svoj zahtjev za otkupninom i da im je žao što su već procurili podaci 10.200 Australijanaca.

Najavljene veće novčane kazne

Optus i australijska federalna policija, koji su sarađivali sa Federalnim istražnim biroom i drugim agencijama koje su učestvovale u istrazi, odbili su da komentarišu vjeruju li da vlasnici naloga „optusdata“ stoje iza curenja podataka.

Australijska savezna vlada okrivila je Optus za curenje, zbog, kako navode, loše bezbjedonosne politike i najavila veće novčane kazne za kršenje zakona.

Istraživač i stručnjak za cyber bezbjednost Jeremny Kirk, koji je rekao da je bio u kontaktu sa hakerima odgovornim za napad, napisao je na Twitteru da nije jasno zašto su se predomislili, ali da to ne mijenja rizik za svakoga ko je izložen.

„Podaci Optusa su ukradeni i ne možemo vjerovati toj osobi. Ne smijemo spustiti gard“, napisao je.

Related Posts