Svijet Vijesti

POLJSKA TRAŽI OD SAD-a ATOMSKE BOMBE

Poljski predsjednik Andžej Duda izjavio je da Poljska razgovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o tome je uključe u program “Nuclear Sharing” koji omogućuje da neke savezničke zemlje dobiju američko nuklearno oružje i da ga mogu upotrijebiti ako im Amerika to dozvoli.

“Problem je prije svega to što nemamo nuklearno oružje. Ništa ne ukazuje na to da bi ga Poljska mogla imati u skorije vrijeme. Uvijek postoji mogućnost učešća u programu ‘Nuclear Sharing’. Razgovarali smo s američkim liderima o tome da li SAD razmatra takvu mogućnost. Tema je otvorena”, kazao je Duda u intervjuu za novi broj poljskog sedmičnika Gazeta polska.

Poljski predsjednik je kazao da ruske prijetnje upotrebom nuklearnog oružja ukazuju na razmišljanje da “ako Rusija ne bude velika, svijet može prestati postojati”.

“Ako bi Rusija započela nuklearni rat, odgovorni za to bi bili prokleti na cijelom svetu”, kazao je Duda.

U program zajedničkog nuklearnog odgovora uključene su Belgija, Holandija, Njemačka, Italija i Turska i nuklearno oružje je u njihovim bazama, ali može se upotrebiti samo u okviru zajedničke odbrane NATO-a i uz dozvolu SAD-a.

Njemački list FAZ u maju je pisao o mogućnosti da se promijeni strateška koncepcija NATO i u program uključe i neke od zemalja na istočnom krilu NATO-a.

Related Posts