Intervju Izdvojeno

DR VILOTIJEVIĆ ZA UPA: ZNANJE POLAZNIKA NA DRŽAVNOM ISPITU JE USPJEH UPTC MONTENEGRO

Doktor Miodrag Vilotijević sarađuje sa privatnom ustanovom Urban Protection Training Centar od njenog osnivanja, a povodom jubijela rada ove škole, porazgovarali smo sa njim, kao jednim od predavača.

“Moja saradnja sa UPTC datira od samog osnivanja, tako da je jubilej 10 godina UPTC i moj jubilej. Svih ovih godina rada i saradnje, mogu reći da sam ponosan na međuljudske odnose, na kvalitet predavača, na znanje polaznika koje pokazuju na državnom ispitu.
Posebno moram istaći rad Uprave UPTC, koja sinhronizuje sve aktivnosti i blagovremeno i kontinuirano informiše nas predavače, tako da mi za ovih 10 godina saradnje nije poznato da je bilo nekakvih problema u realizaciji nastave”, kaže doktor za UPA portal, ističući posebno kvalitet izvođenja nastave u periodu korone.

Prema njegovim riječima, struktura polaznika je raznolika, pa treba naći mjeru i prilagoditi se svakome, i uspjeti približiti im tematiku o kojoj je riječ.

“Trudim se da polaznicima približim materiju na najprihvatljiviji način putem teorijske nastave, a posebno praktičnim radom. Neki odmah sve usvoje, nekima treba malo vremena, ali u krajnjem svi usvoje Osnove prve pomoći. Siguran sam da smo svi skupa uspjeli u tome, o čemu govore i rezultati polaganja državnog ispita naših polaznika”, naglašava dr Vilotijević.

Uspjeh potvrđuju, kako dodaje, i sami polaznici, koji redovno jave da su nekoga spasili ili nekome pomogli primjenjujući znanje stečeno u UPTC.

U toku izvođenja nastave razumljivo je da se dešavaju anegdote, a naš sagovornik se prisjetio jedne.

“Jedno od pitanja iz Prve pomoći je “Bočni koma položaj”. Kandidat odgovara sve tačno, ali ne kaže “okrećemo ga na bok”, nego “okrećemo ga na kant”, prisjeća se uz smijeh dr Vilotijević.n

Značaj poznavanja Prve pomoći, prema njegovim riječima, za polaznike škole je veliki, jer kako dodaje, osnove Prve pomoći treba da zna svaki građanin

“Svojevremeno sam predlagao Ministarstvu zdravlja Crne Gore da se nastava Osnove prve pomoći uvede u osnovne škole od šestog razreda”, kaže doktor.

Polaznicima škole sugeriše da budu dobri ljudi, poštuju sebe i druge, vole posao koji rade, ne improvizuju stvari…

“Završetkom škole i dobijanjem sertifikata i licence nijeste završili sa učenjem, znanje se mora dopunjavati i širiti novim saznanjima i iskustvima drugih. Na taj način uživaćete u svom poslu i savjest će vam biti mirna”, poručuje doktor Vilotijević.

 

 

Related Posts