Svijet Vijesti

RUSIJA: ULAZAK UKRAJINE U NATO MOŽE ZNAČITI TREĆI SVJETSKI RAT

Ulazak Ukrajine u NATO može dovesti do Trećeg svjetskog rata i sama alijansa je toga svjesna, poručio je zamjenik sekretara Savjeta bezbjednosti Rusije Aleksandar Venediktov u intervjuu za TAS S.

Prema njegovim riječima, zahtjev Ukrajine za brzo članstvo u NATO je “prije propagandni potez“.

“Kijev je svjestan da bi takav korak značio zagarantovanu eskalaciju do Trećeg svjetskog rata. Očigledno, oni računaju da naprave informativnu buku i još jednom skrenu pažnju na sebe “, rekao je Venediktov.

On takođe nije isključio da neki djelovi ukrajinskog rukovodstva „zaista očekuju da njihova zemlja bude primljena u NATO“.

Venediktov je rekao i da“ uprkos izjavama da nisu umiješani u događaje u Ukrajini, stvarne akcije koje preduzima Zapad pokazuju da su oni direktna strana u sukobu“.

Ruski zvaničnik je skrenuo pažnju na činjenicu da bi „pristupanje Ukrajine NATO-u automatski dalo novi kvalitet uključivanju Zapada u sukob“ pošto bi tada stupio na snagu peti član o kolektivnoj odbrani Sjevernoatlanskog ugovora, navodi TAS S.

Zamjenik sekretara Savjeta bezbjednosti Rusije ukazao je na teške posljedice ovakvog djelovanja po cijelo čovječanstvo.

“Članice NATO-a i same razumiju samoubilačku prirodu ovakvog koraka“, rekao je on.

Venediktov je primijetio da su „zahtjev Kijeva odmah podržale zemlje istočne Evrope, kao i države Baltika, ali da su „ozbiljnije sile, pa čak i sam Brisel, reagovali na ovu inicijativu bez entuzijazma i odmah iznijeli standardni set kontraargumenata ,nepoštovanje standarda alijanse, postojanje teritorijalnih sporova i tako dalje“.

On je zaključio da pozicija Rusije ostaje nepromijenjena, i da je za Moskvu „neprihvatljivo pristupanje Ukrajine NATO-u ili nekim drugim savezima formiranim pod okriljem SAD“ , navodi TAS S.

Related Posts