Svijet Vijesti

BAJDEN DAO IMUNITET: SUD SAD-a ODBACIO TUŽBU PROTIV BIN SALMANA ZA UBISTVO KAŠOGIJA

Federalni sudija u Vašingtonu odbacio je tužbu vjerenice ubijenog novinara Džamala Kašogija protiv prestolonasljednika Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana, navodeći da mu je predsjednik SAD Džo Bajden dao imunitet, javlja Rojters.

Sudija Džon Bejts rekao je da nije bio voljan da odbaci tužbu, ali nije imao izbora s obzirom na odluku Bajdenove administracije.

“Uprkos nelagodnosti suda, kako zbog okolnosti imenovanja Bin Salmana, tako i zbog vjerodostojnih navoda o njegovoj umiješanosti u Kašogijevo ubistvo, SAD su obavijestile sud da je on ima imunitet“, napisao je Bejts u presudi na 25 stranica.

Uzimajući u obzir poziciju princa koji je šef države, sudija napominje da je on na to mjesto došao tek u septembru, kada je dekretom imenovan za premijera, ali da za vrijeme izvršenja krivičnog djela nije bio na toj poziciji.

Kašogija su u oktobru 2018. ubili i raskomadali saudijski agenti u saudijskom konzulatu u Istanbulu, operaciju za koju su američke obavještajne službe vjerovale da je naredio princ Muhamed bin Salman, podsjeća Glas Amerike (VOA).

Princ je negirao da je naredio Kašogijevo ubistvo, ali je kasnije priznao da se ono dogodilo „pod njegovim nadzorom“.

Advokati američkog Ministarstva pravde naveli su u novembru da je Bajdenova administracija utvrdila da princ Muhamed, „kao aktuelni šef strane vlade, uživa imunitet pred američkim sudovima“.

Kašogijeva vjerenica Hatidže Čengiz rekla je tada da je „Džamal (Kašogi) danas ponovo umro“.

Kašogi je kritikovao politiku prestolonasljednika u kolumnama Vašington posta. Otišao je u saudijski konzulat u Istanbulu da pribavi papire za vjenčanje i odatle nikada nije izašao.

Related Posts