Svijet Vijesti

TAJPEJ SAOPŠTIO: 71 KINESKI VOJNI AVION UŠAO U VAZDUŠNU ODBRAMBENU ZONU TAJVANA

Sedamdeset i jedan avion kineske avijacije, uključujući borbene avione i dronove, ušao je u vazdušnu odbrambenu zonu Tajvana u protekla 24 sata, saopštila je danas vlada u Tajpeju.
Upad je uključivao 43 kineska aviona koji su prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza, nezvaničnu tampon zonu između Tajvana i Kine, koja se nalazi unutar odbrambene zone, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana, prenio je Rojters.

Kako se navodi, Peking nastavlja vojne aktivnosti u blizini ostrva na koje Kina polaže pravo, a tajvanska zvanična Centralna novinska agencija saopštila je da je to najveći upad kineskog vazduhoplovstva u tajvanski vazdušni prostor do sada.

Pojedini od kineskih aviona, uglavnom borbenih, nakratko su prešli srednju liniju u osjetljivom Tajvanskom moreuzu, a otkriveno je i sedam brodova kineske mornarice u blizini Tajvana, saopštilo je tajvansko ministarstvo.

Kina je saopštila da je izvela “udarne vježbe” u moru i vazdušnom prostoru oko Tajvana u nedjelju kao odgovor na, kako je navela, provokacije Tajvana i SAD.

Predsjednica Tajvana Cai Ing-ven istakla je jutros, u govoru na vojnoj ceremoniji, da Tajvan treba da pojača svoj odbrambeni kapacitet zbog, kako je rekla, “neprekidne ekspanzije autoritarnosti“, iako nije spominjala najnovije vojne aktivnosti Kine.

Related Posts