Svijet Vijesti

SAD I JAPAN USAGLASILI SPORAZUM O SARADNJI U OBLASTI ODBRANE

SAD i Japan usaglasili su sporazum u oblasti odbrane, suočeni sa rastućom zabrinutošću zbog Kine i tenzijama oko Tajvana i Sjeverne Koreje, saopšteno je kasno sinoć u Vašingtonu.

„Slažemo se da Kina predstavlja najvažniji strateški izazov za dvije zemlje“, izjavio je šef američke diplomatije Entoni Blinken (Anthony) poslije sastanka u Vašingtonu sa japanskim kolegom Jošimasom Hajašijem, i odvojenog sastanka ministara odbrane dvije zemlje.

Blinken je rekao da SAD pozdravljaju novi stav Japana u oblasti odbrane i dodao da bilateralni bezbjednosno-odbrambeni sporazum važi i za saradnju u svemiru.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) je najavio raspoređivanje američkih snaga za brzo reagovanje na japanskom ostrvu Okinava do 2025. godine kako bi ojačali odbranu Japana, koji je zabrinut zbog rastućih kineskih aktivnosti u regionu.

Ostin je rekao da će te snage „dati doprinos poboljšanju odbrane Japana i promovisanju slobodnog i otvorenog indo-pacifičkog regiona“.

Ti ministarski sastanci dolaze uoči sastanka predsjednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) i premijera Japana Fumija Kišide, koji ja najavljen za petak.

Related Posts