Svijet Vijesti

IZBJEGNITE KRIZU: ŠTA PREKO GRANICE SMIJETE PRENIJETI U PROSTOR ŠENGENA?

Ulaskom u šengenski prostor Hrvatska je podigla rampe na granicama sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom, dok su na ostalim graničnim prelazim kontrole pojačane. Šta sve smijete prenijeti preko granice i u kojim količinama od početka godine, jedna je od češćih tema, naročito zbog informacija da se na granici zbog kršenja propisa često plaćaju visoke kazne.

Krajem prošloga mjeseca vozač iz BiH je platio visoku kaznu zbog nekoliko kutija cigareta. On je zaustavljen na GP Maljevac prilikom putovanja iz BiH u Hrvatsku. Kako tvrdi Benjamin Dervišević, dobio je kaznu od 540 eura zbog šest kutija cigareta. Iz Carinske uprave RH potvrdili su navedeni prekršaj, piše Večernji list.

Iz zemalja koje nijesu članice EU-a i Šengena, te zemalja trećeg svijeta, u Hrvatsku ne smijete unositi meso ni mliječne proizvode.

Međutim, smijete ponijeti ograničenu količinu voća i povrća, jaja, proizvode od jaja i med. Preko granice možete prenijeti “druge proizvode životinjskog porijekla”, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji bataci, do dva kilograma po osobi. Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda. Tako jedna osoba može unijeti 20 kilograma “svježih proizvoda ribarstva bez utrobe ili pripremljenih ili prerađenih proizvoda ribarstva” ili jednu ribu po osobi. Dopušteno je najviše dva litra mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Ako nosite meso ili mliječne proizvode koje niste prijavili, ti će proizvodi biti zaplijenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčano ili čak krivično gonjeni.

Preko granice se po putniku mogu prenijeti četiri litra vina i 16 litra piva i sveukupno jedna od ovih kategorija: jedna litra jakog pića s više od 22% vol. alkohola (npr. votka ili džin) ili jedna litra etilnog alkohola s 80% vol. alkohola ili 2l “pojačanog” vina (npr. sherry ili porto) ili pjenušavo vino.

Moguće je prenijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 grama duvana. Možete kombinovati bilo koje od tih duvanskih proizvoda, ali ne smijete premašiti ukupnu dopuštenu količinu.

Možete nositi i drugu vrijednu robu poput parfema, ali u maksimalnoj vrijednosti do 300 eura po putniku.

Related Posts