Region Vijesti

STOLTENBERG NAJAVIO JAČANJE PODRŠKE NATO-a BiH

Države članice Sjevernoatlantske alijanse (NATO) će pojačati podršku Bosni i Hercegovini, Moldaviji i Gruziji, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg na kraju dvodnevnog sastanka ministara odbrane.

„Ministri su razgovarali i o našoj posvećenosti našim drugim ugroženim partnerima, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Gruziju i Moldaviju. Složili smo se da pojačamo prilagođenu podršku za poboljšanje naših odbrambenih sposobnosti, otpornosti i interoperabilnosti sa NATO-om”, naveo je on na konferenciji za medije.

Ministarski sastanak je održan pred prvu godišnjicu početka ruske agresije protiv Ukrajine, koju je šef alijanse nazvao „najvećim sukobom u Evropi od Drugog svjetskog rata“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Stoltenberg je upozorio kako nema naznaka da se Rusija priprema za mogući mir.

„Naprotiv, Rusija se sprema za veliku ofanzivu“, upozorio je prvi čovjek NATO-a.

O Crnoj Gori i Sjevernoj vMakedoniji

On je potvrdio da vrata Alijanse ostaju otvorena za Ukrajinu i kako će ta država postati članica, ali da su u ovom trenutku svi fokusirani na pobjedu Ukrajine u ratu.

Bez obzira na reakcije zvanične Moskve, šef Alijanse je rekao kako će se NATO nastaviti širiti.

„Imamo dvije članice: Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju. Oba puta Rusija je snažno protestirala, ali saveznici i ove pojedinačne zemlje su odlučile svoj put i mi smo ih pozvali i one su sada članice NATO-a”, istakao je Stoltenberg.

Šef NATO-a je spomenuo dvije buduće članice Švedsku i Finsku i spomenuo mogućnost da članstvo ne bude u bloku zbog negodovanja Turske oko prijema Švedske u NATO.

Stoltenberg će 16. februara boraviti u Turskoj kako bi o tome razgovarao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Related Posts