Svijet Vijesti

GRČKA: TRODNEVNA ŽALOST, 24-ČASOVNI PROTEST ŽELJEZNIČARA

Grčka je proglasila trodnevnu žalost zbog najteže željezničke nesreće u posljednjih nekoliko decenija. Najmanje 43 osobe su poginule, a 130 je povrijeđeno kada se putnički voz na liniji Atina–Solun sudario s teretnim, kod grada Larise, u centralnoj Grčkoj. Ministar saobraćaja podnio je ostavku, a šef željezničke stanice je uhapšen. Premijer Kirijakos Micotakis rekao je da sve ukazuje na ljudsku grešku. Zbog protesta željezničara vozovi danas neće saobraćati u Grčkoj.

Spasilačke ekipe su i dalje na terenu i pretražuju vagone, jer se strahuje da u kompoziciji i dalje ima povrijeđenih i stradalih.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je formiranje ekspertske komisije za istragu sudara.

„Suočavamo se s neopisivom tragedijom. Naše misli su prije svega sa rodbinom žrtava. Naša dužnost je da liječimo povrijeđene, da identifikujemo tijela. Ali tu sam i da vam garantujem da ćemo otkriti uzroke tragedije i učinićemo sve što je u našoj moći da se ovako nešto više nikada ne ponovi“, poručio je Micotakis.

Grčki ministar infrastrukture i transporta Kostas Karamanlis podnio je ostavku. Naveo je da ostavku podnosi jer je to najmanje što može da učini kako bi odao počast žrtvama.

Uhapšen je šef željezničke stanice u Larisi, a smatra se da snosi najveću odgovornost za nesreću.

Predsjednik grčkih željezničara Kostas Genidunijas poručio je da na relaciji Atina–Solun ne rade ni semafori, ni pokazivači, ni kontrola saobraćaja i da se sve radi ručno.

„Ako bi funkcionisalo, mašinovođe bi vidjele crveni signal i vozovi bi se zaustavili na 500 metara jedan od drugog“, istakao je Genidunijas ističući da su radnici više puta zbog toga protestovali.

U pismu od 7. februara grčki sindikat željezničara ukazao je na brojne probleme u grčkoj željeznici. Naveli su da „sve dok se ne preduzmu zaštitne mjere na radnim mjestima i bezbjedan rad i saobraćaj vozova, nezgodama neće biti kraja“.

Ispred sjedišta Helenske željeznice u Atini oko hiljadu demonstranata protestovalo je zbog sudara vozova. Došlo je i do sukoba sa policijom.

Vozovi danas neće saobraćati u Grčkoj, nakon što je Panhelenska federacija željezničkih radnika (POS) odlučila da stupi u 24-časovni štrajk.

Related Posts