Svijet Vijesti

NAKON POLJSKE I SLOVAČKA ŠALJE BORBENE AVIONE UKRAJINI

Slovačka vlada odobrila je slanje borbenih aviona MIG-29 Ukrajini, rekao je premijer Eduard Heger. Slovačka je druga zemlja koja je odlučila da pošalje ratne avione Kijevu poslije Poljske, koja je u četvrtak najavila da će to učiniti.

Slovačka će, objavili su tamošnji mediji, poslati 13 MiG-ova 29 Ukrajini. Slovačka flota od 11 aviona MiG-29 povučena je prošlog ljeta i većina njih nije u operativnom stanju, poslaće one koji su ispravni, a ostali će ići za rezervne dijelove. Slovačka će takođe isporučiti dio svog sistema protivvazdušne odbrane KUB, rekao je Heger.

NATO saveznici na bivšem komunističkom istoku, poput Poljske i Slovačke, posebno su glasno podržavali Kijev otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. Danska premijerka Mette Fredriksen juče je objavila da zapadne zemlje i dalje raspravljaju o tome hoće li poslati borbene avione Ukrajini.

Poljska je u četvrtak najavila da će poslati Ukrajini četiri borbena aviona MiG-29 u narednim danima, čime je postala prva od saveznica Kijeva koja će obezbijediti takve avione.

Zapadne zemlje koje su dostavile Ukrajini oružje do sada su odbijale da pošalju borbene avione.

Related Posts