Svijet Vijesti

VLADA SJEVERNE MAKEDNONIJE ĆE DONIRATI STARE HELIKOPTERE UKRAJINI

Vlada Sjeverne Makedonije donijela je Odluku o donaciji helikoptera Ukrajini.

Ministrica odbrane Slavjanka Petrovska ranije je najavila da će na sjednici krajem marta biti donijeta odluka o donaciji 12 borbenih helikoptera MI-24 Ukrajini, na pridlog resornog Ministarstva.

Ona je rekla da su to borbeni helikopteri MI-24, proizvedeni 1984. godine, koji su nabavljeni od Ukrajine 2001, ali da se uglavnom ne koriste zbog nedostatka rezervnih djelova.

“Neki od njih su modernizovani, ali je to prilagođeno tadašnjim uslovima i apsolutno ne odgovara onome što su sadašnje potrebe, čak i ako želimo govoriti o razvoju tehnologija”, rekla je Petrovska.

Petrovska je ocijenila da donacija helikoptera MI-24 neće narušiti bezbjednost zemlje i istakla da helikopterska borbena jedinica koja će biti “poklonjena” Ukrajini više nije dio armijske formacije.

Sjeverna Makedonija je sredinom prošle godine Ukrajini isporučila tenkove iz sovjetskog perioda, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika zahvalio se Skoplju na vojnoj pomoći, rekavši da “nikada neće zaboraviti” pomoć male države Zapadnog Balkana dok se bori protiv ruske invazije.

Rusija je nakon ove isporuke navela da smatra da je makedonska donacija tenkova T-72 Ukrajini “velika greška koja će samo pružiti podršku nastavku zločinačkih aktivnosti režima u Kijevu”.

Vlada u Skoplju je i 28. februara prošle godine odlučila da donira vojna sredstva i opremu Oružanim snagama Ukrajine, čime se pridružila sveobuhvatnoj podršci NATO-ovih saveznika i partnera iz Evropske unije.

Related Posts