Svijet Vijesti

MINISTRI G7 POZVAI KINU DA NE PRIJETI TAJVANU I OSUDILI NUKLEARNU RETORIKU RUSIJE

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja, potvrdili su danas važnost mira i stabilnosti u vezi sa Tajvanom, kao “neophodnim elementom” za globalnu bezbjednost, u trenutku sve većih napetosti oko ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom.

Grupa sedam je ujedinjenija nego ikada, saopštio je japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova G7 u Japanu.

U saopštenju, objavljenom nakon njihovog trodnevnog sastanka u ljetovalištu Karuizava u centralnom Japanu, šefovi diplomatija G7 su naglasili da “nema promjene u osnovnim stavovima članica u odnosu na Tajvan”, istovremeno pozivajući Peking da se “uzdrži od prijetnji, prinude, zastrašivanja ili upotrebe sile”, prenosi Kjodo.

Oni su se obavezali i da će pojačati sankcije Rusiji, zbog rata koji vodi u Ukrajini, i potvrdili su posvećenost “krajnjem cilju”, svijetu bez nuklearnog oružja, postignutom kroz ono što su nazvali realističnim i pragmatičnim pristupom.

Related Posts