Crna Gora Vijesti

FORMIRAN PREDMET ZBOG NAPADA SREDNJOŠKOLACA NA DJECU NA IGRALIŠTU

Osnovno državno tužilaštvo formiralo je predmet i hitno preduzima radnje kako bi rasvijetlilo prijavljeni napad grupe mladića i djevojaka na djecu uzrasta od osam do 11 godina koji se dogodio u petak popodne na sportskom igralištu u Podgorici.

Roditelji su u petak prijavili Centru bezbjednosti Podgorica da je njihovu djecu napala grupa srednjoškolaca, među kojima je bilo i punoljetnih lica, koji su ih maltretirali i nanijeli im povrede.

Ukoliko se istragom potvrde navodi iz prijave, ovaj slučaj se ne bi mogao podvesti pod vršnjačko nasilje, budući da su meta bila djeca, a nasilnici odrasle osobe, od kojih je jedno od nasilnika mlađe punih 10 godina.

Prema svjedočenju jednog od roditelja koji je kontaktirao redakciju, sve se odigralo u petak predveče, oko 18.30 sati, na igralištu u kvartu Preko Morače u Podgorici.

Nakon što je slučaj prijavljen policiji, roditelji su djecu odveli u bolnicu gdje su tokom pregleda konstatovane povrede, masnice i podlivi, jednom i krvarenje iz nosa, a sve od udaraca „otvorenom i zatvorenom šakom“.

Dokumentacija je, kako navode, predata policiji, koja je, uz izjave očevidaca slučaj uputila na izjašnjenje nadležnom tužiocu koji će u daljem postupku saslušati aktere događaja, uključujući i razgovor sa osumnjičenima, kao i djecom koja su pretrpjela napad. Izjave od njih biće uzete u prisustvu roditelja.

Kako nam je saopštio jedan od roditelja, djeca su igrala loptom na terenu između zgrada u kvartu koji se nalazi iza „Alpe bara“, a srednjoškolci, od kojih je nekoliko punoljetnih, čiji je identitet utvrđen, su im prvo tražili loptu, ispucavali je u krošnje drveća, a potom se situacija nastavila kroz psovke, vrijeđanje i šamaranje. Djeci nije bilo ni dozvoljeno da izađu ili napuste ograđeno igralište. Među nasilnicima su, kako tvrde, bile i dvije starije maloljetnice.

“Zgroženi smo da se ovakve stvari događaju uprkos čitavoj priči i brojnim slučajevima kojima svjedočimo u posljednje vrijeme”, naveo je roditelj.

Dvije osobe su tokom vikenda dale izjavu kao svjedoci događaja.

Majka jednog od dječaka koji je povrijeđen u napadu navela je za portal Roditelji.me da je u petak popodne njen sin bio sa grupom djece na sportskom terenu, gdje je bio prisutan i njegov ujak. Nakon što je ujak otišao, djeca su se našla na meti napadača.

“Nakon što sam otišla da vidim gdje je i šta radi, zatekla sam dijete uprljano i krvavo kako sjedi. Na moje prvo pitanje šta mu se desilo, rekao je, očigledno još u šoku, da su se samo igrali. Nakon toga je počeo da plače i ispričao mi da su ih istukli neki momci što puše, a sa njima su bile i dvije djevojke. Rekao mi je da ga je jedna od njih i ošamarila, da su ih udarali pesnicama po glavi i leđima, da su njegovog drugara bacili sa ograde na koju je pokušao da se popne da bi pobjegao od njih. Sve to su potvrdili i policijskom službeniku, koji nas je uputio da odemo i podnesemo prijavu. Ljekar je konstatovao povrede u vidu crvenila i otoka nanijetih zatvorenim pesnicama po glavi, vratu i leđima”, kazala je ona za portal Roditelji.me.

Kako je potvrđeno Pobjedi, ODT prikuplja obavještenja i od oštećenih, koji će, s obzirom na uzrast, izjavu dati u prisustvu roditelja.

Na upit u kojoj je fazi predmet, iz ODT je Pobjedi rečeno da se sve radnje preduzimaju u hitnom postupku. Pojašnjeno je da u ovakvim slučajevima javnost mora imati strpljenja, kako bi se sagledale sve okolnosti, ispitali svi akteri, oštećeni, kao i oni koji su označeni kao osumnjičeni. Nakon toga će ODT ocijeniti ima li, i po kojem osnovu, prostora za procesuiranje.

Related Posts