Svijet Vijesti

BLINKEN PRED POLAZAK U PEKING: POTREBNA NAM JE BOLJA KOMUNIKACIJA SAD I KINE

Državni sekretar SAD-a Entoni Blinken (Antony Blinken) sinoć je, neposredno pred polazak na put u Peking, naglasio važnost uspostavljanja boljih linija komunikacije SAD i Kine.

Blinken će biti najviši predstavnik administracije predsjednika SAD-a Džozefa Bajdena (Joseph Biden) koji će posjetiti Kinu.

SAD žele da se postaraju „da nadmetanje koje imamo s Kinom ne preraste u sukob“ zbog nesporazuma koji se mogu izbjeći, rekao je Blinken novinarima u Vašingtonu.

Blinken je, govoreći zajedno sa ministrom spoljnih poslova Singapura Vivianom Balakrišnanom, rekao da je njegov put u Kinu rezultat sastanka na Baliju prošle godine predsjednika Si Đinpinga i Džozefa Bajdena.

Njih dvojica su se složila da Kina i SAD, kao dvije najveće svjetske privrede i sve veći rivali za globalni uticaj, moraju održavati kontakte i preduzimati korake kako bi izbjegli nenamjerne sukobe.

Blinken je trebalo da otputuje još u februaru, ali je put odložen neposredno pred polijetanje za Peking zbog diplomatskih i političkih previranja izazvanih otkrićem objekta iznad SAD za koji je Vašington tvrdio da je – kineski špijunski balon.

“Bajden i Si su se obavezali da će poboljšati komunikaciju „upravo kako bismo bili sigurni da komuniciramo što jasnije, da se izbjegnu mogući nesporazumi i pogrešno razumijevanje“, rekao je Blinken sinoć i dodao: „Mjesto gdje se počinje je komunikacija.“

Related Posts