Svijet Vijesti

AUSTRALIJA: NA BRODU PRONAĐENO 850 KILOGRAMA KOKAINA, UHAPŠENA DVA DRŽAVLJANA CRNE GORE

Crnogorski državljani kapetan Milan Begović i pomorac Radovan Vujičić uhapšeni su u Australiji, zbog sumnje da su umiješani u šverc 849,5 kilograma kokaina. Ako budu osuđeni, prijeti im maksimalna kazna doživotnog zatvora, javljaju australijski mediji.

Australijska federalna policija optužila je dvojicu viših članova posade broda za rasuti teret zbog njihove navodne uloge u uvozu 849,5 kg kokaina u Zapadnu Australiju.

”Očekuje se da će se zapovjednik broda, 43 godine i glavni inženjer (39), obojica iz Crne Gore – danas suočiti sa Prekršajnim sudom u Pertu, optuženi za uvoz komercijalne količine kokaina.

Policija će tvrditi da je par znao da je kokain sakriven na brodu za prevoz tereta i da su planirali da ga bace na obalu Fremantlea kako bi ga pokupila druga grupa. Zapovjednik je navodno dao instrukcije drugim članovima posade da promene kurs broda dok se približavao luci Fremantle da bi se sastao sa drugim brodom.

Osumnjičeni su navodno pokušali da sakriju drogu tako što su napunili balastni rezervoar u kome je droga bila sakrivena vodom i uputili članove posade da daju evidenciju unazad i daju lažne informacije vlastima špeditera.

Dvojica crnogorskih državljana optuženi su po jednoj tački za uvoz komercijalne količine granične droge, odnosno kokaina, u Australiju. Prijeti im maksimalna kazna doživotnog zatvora ako budu osuđeni”, navodi se na sajtu policije.

Droga je pronađena prošlog mjeseca nakon zajedničke istrage agencije. Policija je uhapsila trojicu muškaraca, starosti 21, 25 i 29 godina, koji su putovali kabinskim kruzerom i optužila ih za navodnu umiješanost u pokušaj uvoza.

Pomoćnik komesara AFP-a Prajs Skenlan rekao je da policija neumorno radi sa svojim partnerima na pronalaženju i krivičnom gonjenju svakog ko profitira od transnacionalnog organizovanog kriminala.

„Ovi pojedinci su se navodno potrudili da sakriju svoje nezakonite aktivnosti od organa za sprovođenje zakona i drugih organa, ali AFP i njegovi partneri su posvećeni zaustavljanju isporuke štetnih droga da dođu do australijske zajednice. Naša poruka organizovanim kriminalnim grupama je da će AFP biti nepopustljiv u zaštiti Australijanaca od štete koju izazivaju ove zabranjene droge i povezano kriminalno ponašanje.“, rekao je pomoćnik komesara Skenlan.

Komandant ABF operacija Zapad, Ranjeev Maharaj, rekao je da su pošiljke kokaina zaplijenjene na australijskoj granici na rekordnom nivou, a ABF je radio u bliskoj saradnji sa partnerskim agencijama u zemlji i inostranstvu na borbi protiv ovog kriminalnog ponašanja.

 

Potraga za prevoznikom tereta je u toku.

Prema navodima australijskih medija, u pitanju je jedna od najvećih zaplijena droge ikada u Australiji, a ulična vrijednost zaplijenjenog kokaina iznosi najmanje 375 miliona australijskih dolara.

Related Posts