Svijet Vijesti

BAJDEN NAREDIO RASPOREĐIVANJE 3.000 AMERIČKIH REZERVISTA U EVROPU

Američki predsjednik Džo Bajden ovlastio je Pentagon da pošalje do 3.000 rezervista vojske SAD-a u Evropu, objavljeno je iz Bijele kuće, prenosi Tanjug.

“Ovlašćujem državnog sekretara, sekretara za unutrašnju bezbjednost, kao i obalsku stražu, kada ona ne djeluje kao služba u mornarici, da naredi aktivnu dužnost bilo kojoj jedinici ili pojedinačnim pripadnicima koji nisu raspoređeni nigdje, da budu u službi američke komande u Evropi. Taj broj ne treba da premaši 3.000 vojnika”, naveo je Bajden.

Takođe, od tog broja, biće raspoređeno oko 450 pripadnika iz pojedinačnih rezervnih snaga za USEUCOM (Američka komanda za Evropu).

NATO nikad jači

Ova odluka dolazi nakon Bajdenove evropske turneje ove sedmice na kojoj je posjetio Veliku Britaniju i Finsku, a između te dvije posjete učestvovao je u Litvaniji na samitu NATO-a.

Američki predsjednik je u Helsinkiju na sastanku s čelnicima nordijskih zemalja izjavio da NATO nikada nije bio jači.

Bajden je tokom sastanka pružio podršku liderima nordijskih država kako bi pokazao sve veću moć i uticaj NATO-a protiv rastuće prijetnje iz Rusije.

“Vidimo potpunu promjenu u evropskoj sigurnosnoj strukturi kao rezultat poteza Rusije, a nordijske zemlje su se približile Zapadu kao odgovor na agresivne i destabilizujuće akcije Rusije”, rečeno je iz Bijele kuće nakon sastanka.

Related Posts