Terorizam i antiterorizam

UBILAČKA ELITA: KO SU DEVET NAJSMRTONOSNIJIH SPECIJALNIH JEDINICA NA SVIJETU

Britanski SAS

Britanski SAS je pješadijska verzija Specijalne brodske službe i osnovan je još 1941. Na ovu jednicu obično se gleda kao na “originalnu” specijalnu jednicu koja je poslužila kao inspiracija drugima. Njen zaštitni znak je čuvena rečenica “Ko se usudi, pobeđuje”.

Britanski SAS

Delta odred

Delta odred američke vojske je još elitnija jedinica od “foka”. Ova antiteroristička jednica formirana je sredinom 70-ih godina prošlog vijeka, sve o njoj čuva se u velikoj tajnosti i teško je postati njen regrut. Pol Houv, bivši operativac Delta odreda, kazao je da bi samo 12 do 14 kandidata prošlo od 240 koliko bi se prijavilo na testiranje.

Delta odred

Ruska Alfa grupa

Ruska Alfa grupa jedna je od najpoznatijih specijalnih jedinica na svijetu. Ovu elitnu antiterorističku jedinicu stvorio je 1974. KGB, a danas je pod komandom njegovog nasljednika FSB. Ruske specijalne snage, a posebno Alfa grupa, našle su se na udaru kritika tokom talačke krize u Moskvi 2002, kada je 129 talaca stradalo od gasa bačenog kako bi se onesposobili teroristi prilikom zauzimanja pozorišta.

Ruska Alfa grupa

Američke foke

Za pristupanje američkim mornaričkim “fokama” morate da budete u stanju da uradite najmanje 42 skleka za dva minuta, 50 čučnjeva za dva minuta i da trčite oko 2,5 kilometra za 11 minuta. I to sve prije nego što obuka počne.

https://www.youtube.com/watch?v=PIBPfWb8XBQ

Britanske foke

Britanski ekvivalent američkih mornaričkih “foka” je Specijalna brodska služba. Proces odabira regruta obuhvata opasne testove izdržljivosti, trenig u džungli u tropskoj šumi Belizea i borbeni trenig koji obuhvata žestoko saslušavanje kandidata. Možete samo dva puta da konkurišete.

Izraelski Sajeret Matkal

Izraelski Sajeret Matkal još jedna je od najelitnijih svjetskih specijalnih jedinica. Glavni zadatak joj je prikupljanje obavještajnih informacija, a često dejstvuje duboko iza neprijateljskih linija. Tokom obuke koja se naziva Gibuš kandidati prolaze žestoke treninge pod nadzorom doktora i psihologa, a samo najjači prolaze.

Francuska žandarmerija

Od svih antiterorističkih jedinica na svijetu, rijetko koja može da se mjeri sa Grupom za intervencije francuske Nacionalne žandarmerije. Ova grupa ima 200 pripadnika i posebno je obučena da reaguje u talačkim situacijama. Oni tvrde da su od formiranja 1973. uspjeli da oslobode više od 600 ljudi. U Francuskoj je zakonom zabranjeno objavljivati slike lica pripadnika ove grupe.

Španski specijalci

Španska Jedinica za specijalne operacije ili Mornarička specijalna ratna jedinica, kako joj je ime od 2009, vež duže vrijeme je jedna od najcijenjenijih među evropskim specijalnim jedinicama. Prvobitno je formirana kao dobrovoljno Amfibijsko-planinarsko društvo 1952, ali je u međuvremenu slijedila primjer britanske Specijalne vazduhoplovne službe i postala elitna borbena jedinica. Dobiti zelenu bertku UOE je težak zadatak, što dokazuje procenat neuspješnih kanidata koji iznosi od 70 do 80 odsto. Nije rijetko i da 100 odsto kandidata bude odbijeno.

Pakistanske “Rode”

Grupa za specijalne zadatke iz Pakistana, poznatiji su kao “Crne rode” zboga karakteristične opreme za glavu koju nose ovi komandosi. Njihov trening navodno obuhvata oko 60 kilometara marša za 12 sati i osam kilometara trčanja za 50 minuta pod punom opremom. U oktobru 2009. upali su u zgradu i oslobodili 39 ljudi koje su zarobili talibani nakon napada na vojni štab.

Related Posts