Analize

PORAŽENI ISIL OPET UBIJA

Protivrječni izvještaji s terena zabrinjavaju SAD i saveznike, navodno džihadista ima još čak 30.000


UN i Trampovo Ministarstvo odbrane obavili su nedavno dva izvještaja koja tvrde kako ne samo da ISIL nije iskorijenjen u Siriji i Iraku već ponovno raste i jača. Sunitski džihadistički pokret i dalje ima između dvadeset i trideset hiljada članova uključujući i hiljade aktivnih stranih terorističkih ratnika usprkos tome što je kalifatu prošle jeseni zauzet glavni grad Raqqa, piše The New Yorker.

Pentagonov je izvještaj još dramatičniji, a kaže da ISIL ima 14.000 boraca, ne samo članova, u Siriji, i oko 17.000 u Iraku. Još važnije, piše The New Yorker, jest da su se preobrazili iz nekakve države u globalnu mrežu s izdržljivom i prilagodljivom jezgrom koju potpomažu ćelije na Bliskom istoku, Africi i Aziji.

S druge strane Tramp se zakleo dovesti trupe iz Sirije i rata na koji je SAD potrošio mnoštvo milijardi dolara.

“Ništa nismo iz toga dobili, ništa. Osim toga SAD je bio nevjerovatno uspješan protiv ISIL-a, no ponekada je vrijeme vratiti se kući”, rekao je Tramp koji je bio u pravu u jednoj stvari, a to je da je 95 posto pseudo-kalifata u Siriji i Iraku – nekada veličine američke savezne države Indiane – oslobođeno, a ISIL tamo poražen.

Vojska je decidno tvrdila kako je ostalo samo oko 3.000 boraca na sirijsko-iračkoj granici. Generali na terenu ipak i dalje tvrde kako je krajnji cilj poraziti ISIL i ne dopustiti mu da se pretvori u nešto još zloćudnije. Američki The Atlantic piše kako je “Irak oslobođen od ISIL-a po danu, ali po noći je situacija sasvim drugačija”.

Tamo je još 2010. tadašnji predsjednik Barack Obama formalno završio većinu operacija, iako su američke trupe itekako još uvijek prisutne i pomažu u izgradnji krhke iračke demokratije koja je nedavno proglasila “pobjedu nas ISIL-om”.

No, ISIL je oživio u centralnom Iraku gdje napada na isti način kao 2014., tokom najveće uzlazne putanje.

“ISIL nikada nigdje nije otišao, i dalje su na ISIL 1.0. Ono što su napravili jeste da svugdje gdje više nemaju vlast nad teritorijom, su prešli u gerilski način ratovanja”, kaže Michael Knights, stručnjak za Irak pri Washington Institutu.

“Oni gubitak gradova uopšte ne vide kao kraj svojih operacija, nego novu fazu”, kaže Knights. U tri predominantne sunitske provincije grupa napada baš kao nekada, posebno terorišući ruralne krajeve. Knights navodi kako je jedan od najboljih dokaza nove snage ubijanje seoskih starješina – ISIL ubije u prosjeku trojicu nedjeljno.

“To znači da na mjesečnom nivou 14 sela ostane bez najvažnije osobe u selu, što će do 2020. biti 500 sela, a svima postaje jasno da ih iračke snage ne mogu odbraniti. Stanovnici sela onda ne sarađuju s vojnicima zbog straha od odmazde, a njihova će djeca s vremenom na ISIL gledati kao na najjaču silu u regionu”, kaže Knights.

Knights se slaže s procjenom vojske kako možda ima 15.000 ISIL članova, ali nisu svi sposobni za borbu, kao i to da ih se relativno uspješno, smatra on, “tuče” u Siriji. Takođe, veliki dio Iračana koji je živio pod ISIL-om zna koliko mogu biti okrutni te žele to pod svaku cijenu izbjeći.

“Problem nije u tome da mogu zauzeti gradove, ili zaustaviti da Irak izvozi naftu. Problem je da onemogućavaju stabilizaciju zemlje, oni su kao otrov u vodi. Dok ih se ne riješimo do kraja, nema šanse da se išta istinski opet izgradi, da se poboljša ekonomija ili ljude iz izbjegličkih centara vrati na selo”, kaže Knights.

Vođa ISIL-a: Napadnite Zapad noževima, bombama, gaženjem!
Iraku nije lako. I dalje pokušavaju da sklopei vladu nakon nedavnih parlamentarnih izbora, protestuje se radi korupcije, a u sve im se miješaju susjedi. Tome treba nadodati sektaške svađe i probleme s autonomnom regijom Kurdistan. Potrebna im je saradnja, novac, spoljnja pomoć, reorganizacija vojske i politike i povjerenje građana koji su sve više u strahu, dok prosječni ISIL-ovac, kako kaže Knights, samo mora da sjedi u svojoj pećini i onda pod okriljem noći zakolje jednog starješinu nedjeljno.

Related Posts