Analize Crna Gora Izdvojeno

UPTC: Rizično je raditi na poslovima obezbjeđena bez adekvatne obuke

Jedno od najtraženijih zanimanja u Crnoj Gori zaštitar/ka može da obezbijedi kvalitetan život i sigurnost porodici, ali u mnogim slučajevima zaštitari, koji nijesu završili školu za ovo zanimanje, se susrijeću sa brojnim problemima.

Onaj koji radi kao zaštitar a nema licencu prinuđen je da se „krije“ od inspekcija a i poslodavac prema njemu ima sasvim drugi odnos. Brojni su prekovremeni sati (neplaćeni), mala plata i nepoštovanje su stalni pratilac lica koje rade kao zaštitari a nijesu školovani za to.

Službenik obezbeđenja ima ogromnu odgovornost i mora biti psiho-fizički i kondiciono spreman i dobro obučen. Obuka se obavlja u specijalizovanim obrazovnim ustanovama kao što je Urban protection training centar Montenegro (UPTC) iz Podgorice.

Sa treninga u UPTC Podgorica

“Da bi zaštitar dobro obavljao posao na svoje i zadovoljstvo poslodavca i klijenta, obuka je neohodna. U našoj ustanovi je obavljamo na evropskom nivou i zaštitar dobija sertifikat, a onda od države i licencu koja mu u najvećem broju slučajeva garantuje zaposlenje. I mi pomažemo polaznicima naše škole da nađu posao. Svaki rad na poslu službenika obezbjeđenja bez adekvatne škole i licience je ogroman rizik za poslodavca i klijenta, ali i za samog službenika”, kažu u UPTC.

Posao zaštitara je veoma zahtjevan jer kompanije za privatno obezbeđenje nude zaštitu različitim vrstama organizacija i kompanija gdje službenik obezbeđenja treba da sačuva bezbjednost kompletnog sistema i u svojoj smjeni odgovara za sve povjerene vrijednosti i imovinu a ujedno obavlja nadzor i kontrolu štićenog prostora.

“Misija Ustanove je organizovanje visokokvalitetne edukacije po ugledu na elitne Evropske ustanove, čime se polaznicima omogućava sticanje velikog teorijskog znanja, njegove praktične primjene, kao i razvijanje analitičkog racionalnog odgovora na aktuelna događanja i probleme. Ustanova njeguje savremene stilove ponašanja, koji se zasnivaju na principima etike i koncepta ličnog usavršavanja njenih polaznika. Edukovani polaznici su ogledalo Ustanove i njenog kredibiliteta”, ističu u UPTC.

Sa treninga u UPTC Podgorica

Svima je poznato da su plate službenika obezbjeđenja male u odnosu na rizike koje taj posao nosi sa sobom dok su zahtjevi za specifičnim znanjima i tehničkim vještinama izvršilaca obezbjeđenja sve veći i veći.  Zato je neophodno školovanje svih radnika obezbjeđenja, a poslodavci kada dođu do saznanja koliko službenik obezbjeđenja zna i koju korist donosi kompaniji lakše “odriješe kesu”. Tada su kompanije za privatno obezbeđenje, koje su isključivo profitno orijentisane, spremne da za zaposlene naprave dodatne programe za razvoj i napredovanje u karijeri ili da se određene dopunske aktivnosti vanredno nagrađuju što dovodi do toga da radnici vrlo brzo postaju svjesni svog značaja pa, često, i sami iniciraju dodatno školovanje radi sakupljanja znanja iz najnovijih bezbjednosnih tehnologija I prakse.

Kompanije koje pružaju usluge privatnog obezbjeđenja u velikom broju slučajeva radi dobijanja novih poslova dampinguju cijene na tržištu a cijenu te tržišne borbe osjećaju njihovi radnici koji su već dugi niz godina na začelju rang liste plata sa vrlo malim izgledima da poprave ukupan skor.

Zato je neophodno školovanje i stalno ulaganje u znanje i obrazovanje radnika obezbjeđenja.

“Mi smo spremni i pružamo usluge školovanja radnika obezbjeđenja na najvišem nivou. Nastavu izvode stručnjaci iz svojih oblasti i to ne samo iz Crne Gore već iz regiona ali i šire. Nakon završenog školovanja radnici objezbjeđenja su u prilici da, često, i biraju posao, jer je potražnja velika. Više školovanih radnika obezbjeđenja promijeniće stanje na tržištu. Već imamo slučajeva da su komplikovaniji poslovi iz ove oblasti veoma dobro plaćeni. Poslodavci su sve češće spremni da bolje plate i stvore bolje uslove školovanim i perspektivnim radnicima obezbjeđenja”, kažu u UPTC u Podgorici.

Pored povećanja plata zaposlenima koji rade na pozicijama službenika obezbeđenja postoji i niz drugih pogodnosti koje bi njima olakšale posao, kao što je stvaranje boljeg i sigurnijeg okruženja, smanjnje pritiska na radnom mjestu, humanije radno vrijeme, dodatno zdravstveno osiguranje i veća mogućnost napredovanja.

U UPTC kažu da sa svojim klijentima, odnosno kompanijama koje vrše službu obezbjeđenja permanentno rade na tome.

Related Posts