Kina je jutros nastavila kontroverzne vojne vježbe oko Tajvana, što bi trebao biti posljednji dan manevara zbog kojih su znatno povećane napetosti u regiji.

Tajvanska vojska saopštila je da je u vježbama u subotu učestvovalo 20 kineskih vojnih aviona i 14 ratnih brodova, a kineske bespilotne letjelice ponovno su primijećene iznad ostrva Kinmen pod tajvanskom upravom.

Ostrvo se nalazi samo 10 kilometara od lučkoga grada Xiamena na kineskom kopnu.

Prema riječima stručnjaka, nije bilo kineskih preleta ostrva, takođe poznatog kao Quemoy, od 1950-ih.

Kinesko vođstvo u Pekingu pokrenulo je manevre kao odgovor na posjetu predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Taipeiju.

Vježbe predstavljaju najveći kineski prikaz vojne snage otkako su raketne vježbe izvedene sredinom 1990-ih podstaknule SAD da pošalje dva nosača aviona u Tajvanski tjesnac.

Kina tvrdi da je Tajvan dio njene suveree teritorije i prijeti da će silom vratiti ostrvo ako pokuša proglasiti nezavisnost. Tajvanci međutim sami sebe odavno smatraju posebnim narodom.

Bijela kuća ocijenila je u subotu da su velike kineske vojne vježbe kod Tajvana provokativne i neodgovorne.

“Te aktivnosti značajna su eskalacija nastojanja Kine da promijeni status quo. Provokativne su, neodgovorne i povećavaju rizik za pogrešne procjene”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

“Takođe su protivrječne našem dugogodišnjem cilju očuvanja mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu, što svijet očekuje”, dodao je.

 

 

Related Posts