Crna Gora

FORMIRAN SINDIKAT ZAŠTITARA

U Crnoj Gori je zaposleno oko 5.000 zaštitara. Prva agencija je osnovana prije 18 godina a prvi sindikat koji će se baviti pravima radnika u toj branši formiran je tek nedavno.

Predstavnik sindikata Blažo Petrović je na konferenciji za novinare poručio da su problemi radnika u obezbjeđenju prilično izraženi.

„Većina njih radi u nedostojnim uslovima a njihova prava iz oblasti rada se drastično krše“, rekao je Petrović.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđan Keković smatra da je bilo krajnje vrijeme da se osnuje sindikat u toj djelatnosti.

„Jer tu bilježimo drastično kršenje osnovnih radnih prava. U ovom trenutku, kada je ekonomsko-socijalni položaj radnika posrijedi, njihovi su uslovi za rad najgori“, doao je Keković.

Nepravilnosti su brojne, ali je, navodi Petrović, definitivno najčešća neplaćeni prekovremeni rad.

„To se najviše manifestuje kroz postavku smjenskog rada. Ti ljudi rade 12 sati dva dana, zatim dvije noćne smjene od dvanaest sati pa dobiju dva slobodna dana. To je na mjesečnom nivou oko 240 sati a plaćeni su za prosječan rad od 174 sata. Neke agencije plaćaju prekovremeni i noćni rad, ali vrlo mali broj“, istakao je on.

Tu nepravilnosti, kako je istakao, ne prestaju.

„Takođe, uplaćuje im se samo minimalac, a ostatak se uplaćuje na divlje. Nerijetko ima prijavljenih zaštitara. Problem su i dalje ugovori o radu koji su dati u malom vremenskom periodu, pa zaposleni vrlo brzo može da ostane bez radnog odnosa“, naveo je, između ostalog Petrović.

On je stoga pozvao zaštitare da se pridruže sindikatu. Kako je istakao, članstvo je anonimno kako bi se izbjegao revanšizam poslodavaca.

Related Posts