Crna Gora

VOJSKA CRNE GORE DOBIJA DVA NOVA HELIKOPTERA

U Crnu Goru su u ponedjeljak, 10. septembra stigla dva nova višenamjenska helikoptera Bell 412 EPI namijenjena Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore.
Kako je saopšteno iz Vlade, ovim se, u potpunosti po planu, okončava zahtjevan proces nabavke tri helikoptera koji će svojim izuzetnim performansama, značajno unaprijediti kapacitete ne samo Vazduhoplovstva, već i kompletnog odbrambenog sistema Crne Gore.

“Ugovor o kupovini tri helikoptera, vrijedan oko 30 miliona eura, potpisan je 30. januara 2018. godine, a prvi helikopter isporučen je 13. aprila 2018. godine”, navode oni.
Višenamjenski dvomotorni četvorokraki helikopteri tipa Bell 412 EP/EPI namijenjeni su za prevoz putnika, transport povrijeđenih i bolesnih osoba, traganje i spasavanje, prenos tereta, gašenje požara i za nadzor granice.
Kapacitet isporučene verzije je 13 mjesta.
Helikopteri u Crnu Gorusu doletjeli iz Praga gdje su u Bellovom centru za Evropu sklopljeni nakon što su iz SAD isporučeni i djelovima.
Novim letilicama upravljao je na putu do Crne Gore komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovnik Nenad Pavlović i major Darko Pavlović.

Related Posts