Crna Gora Vijesti

ZAŠTITARI U ŠKOLAMA- PROJEKAT UPTC MNE IZ 2016. KOJI JE MINISTARSTVO PROSVJETE SADA PRISVOJILO

Neke crnogorske škole mogle bi u dogledno vrijeme da dobiju zaštitare, najavili su prije par dana iz Ministarstva prosvjete. U cilju sprječavanja vršnjačkog nasilja i vandalizma u školama, ova inicijativa bi mogla dati odlične rezultate ali ona postoji još od 2016. godine.
Podsjetimo, privatna ustanova “URBAN PROTECTION TRAINING CENTAR MONTENEGRO” koncipirala je 2016. projekat “Zaštitar u školi”, za koji je tada dobila i podršku Ministarstva prosvjete.
“Na osnovu istraživanja koje je obavila Ustanova, raspolažemo podacima o činjenici da je vršnjačko nasilje postalo alarmantno i da je u stalnom porastu. U toku smo sa vaspitno-disciplinskim mjerama i naporima školskih ustanova da suzbiju te veoma opasne pojave, kako u aktuelnom vremenu, tako i u budućnosti, utoliko što agresija djece i mladih može postati osnova za razvoj kriminaliteta. U želji da doprinesemo stvaranju boljeg i humanijeg društva, da čuvamo ugled obrazovnog sistema i dostojanstvo pojedinaca, i prosvjetnih radnika i učenika, spremni smo da pokrenemo projeknte aktivnosti tako što ćemo obaviti doedukaciju najboljih zaštitara iz više security agencija. Formiraćemo elitnu jednicu koja će u svakom momentu biti spremna da adekvatno detektuje sve oblike vršnjačkog nasilja i da pravovremeno, u skladu sa projektnim planom, reaguje i dostavlja informacije Nastavničkom vijeću”, kazali su tada iz UPTC Montenegro.
Elitna jedinica zaštitara bi realizovala i aktivnost preveniranja kroz aspekat bezbjednosti i opšteg društvenog dobra i prospeiteta.

Kada je pokrenuta ova inicijativa, održan je i okrugli sto na tu temu, gdje su govorili inicijator Aleksandar Đuričković i Željko Matejčić.

Okrugli sto je tada  održan u saradnji i uz podršku Centra za stručno obrazovanje, na kom je govorio i direktor Centra Duško Rajković, kao i mnogi drugi prisutni.

UPA portal je prije par mjeseci, nakon niza dojava o bombama u školama, pisao o ovoj temi, u nadi da će nadležni konačno prihvatiti ideju UPTC MNE, pokrenutu 2016. godine, ali odgovora nije bilo. Postavlja se pitanje da li su nadležni iz Ministarstva uzeli ideju UPTC MNE bez dozvole? Procijenite sami.

Related Posts